CHP Grup Başkanvekili Gök Açıklaması

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, "AB'nin çok önemsediği konularda Türkiye ne yazık ki çok sabıkalı bir duruma düşmüştür. Yüzde 10 seçim barajı, siyasi kutuplaşma, Terörle Mücadele Yasası, İç Güvenlik paketi, yolsuzluklarla mücadelede geri kalınması ve yaşanan olumsuzluklar AB Raporu'nda net olarak yer almıştır" dedi.

Gök, TBMM'de gazetecilere açıklamalarda bulundu.

AB'nin İlerleme Raporu'nu değerlendiren Gök, 1 Kasım seçimlerinden önce hazır olan raporun seçimlerden sonra açıklanmış olmasına dikkati çekti.

Raporda iktidara yönelik ağır eleştirilerin bulunduğunu savunan Gök, AB'nin siyasi kriterlerin karşılanmasına yönelik olarak Türkiye'yi çok gerilerde gördüğünü söyledi.

Özellikle ifade, toplanma ve gösteri özgürlüğü ile kamu alımlarında yaşanan olumsuzlukların İlerleme Raporu'nda yer aldığını vurgulayan Gök, şöyle devam etti:

"AB'nin çok önemsediği konularda Türkiye ne yazık ki çok sabıkalı bir duruma düşmüştür. Yüzde 10 seçim barajı, siyasi kutuplaşma, Terörle Mücadele Yasası, İç Güvenlik Paketi, yolsuzluklarla mücadelede geri kalınması ve yaşanan olumsuzluklar AB Raporu'nda net olarak yer almıştır. Bunlar AB'nin olmazsa olmaz koşullarıdır. Ayrıca ülkemizdeki Cumhurbaşkanı'nın iç ve dış politikada anayasal yetkilerini aştığı da çok net bir şekilde AB Raporu'nda yer almıştır. Bütün bu hususlar, CHP'nin AKP iktidarı sürecinde sürekli dillendirdiği, gündeme getirdiği konuları kapsamaktadır."

Raporda yer alan olumsuz hususların Türkiye için bir itibar kaybı olduğunu ve saygınlığına gölge düşürdüğünü ileri süren Gök, "Elbette bu rapor karşısında iktidarın ve hükümetin tutumunun bundan sonra ne olacağını dikkatle izleyeceğiz" dedi.

İktidarın kafasını kuma sokarak, kendi ihtiraslarını gerçekleştirme peşinde koştuğunu, CHP'nin uyarılarını dikkate almadığını iddia eden Gök, bu yaklaşımın rapora yansıdığını söyledi.

-"Hala onları uçaklarınızda taşımaya devam mı edeceksiniz? "

Ulu Önder Atatürk'ün vefatının yıl dönümü olan dün, Akit TV'de Atatürk'le ilgili yapılan yayını da eleştiren Gök, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Büyük Atatürk'e alçakça bir saldırı yapılmıştır. Bu alçakça saldırıyı yapanlar aslında işgal günlerinde Atatürk olmasaydı ve Türkiye Cumhuriyeti'ni kurmasaydı Türkiye'de yaşaması mümkün olmayan kişilerdi. Böyle bir şerefsizliği ve alçaklığı basın organlarında yer verenler kadar onları uçaklarında taşıyacak kadar onlarla içli dışlı olan Cumhurbaşkanı'nın, Başbakan'ın da bu konuda tek kelime etmemesi gerçekten düşündürücüdür.

Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakan, Cumhuriyet Savcıları; kurucu önderimiz Atatürk'e karşı yapılan bu saldırı konusunda ne diyorsunuz? Hala onları bağrınıza basmaya, uçaklarınızda taşımaya devam mı edeceksiniz?"

Atatürk'e saygısızlık eden bu basın kuruluşlarını şiddetle kınadıklarını ve savcıları bu konuda girişimde bulunmak üzere göreve çağırdıklarını belirten Gök, "Kendisine yapılan en ufak bir hakareti mahkemelerin tutukladıkları bir ortamda Cumhurbaşkanı'nın hala konuşmaması ibret vericidir. Biz Atatürk'e saygının sadece biçimsel değil, düşünsel de olması gerektiğine inanıyoruz. Atatürk'e, kuruluş felsefesine yapılan bu saygısızlığı şiddetle kınadığımızı, gereğinin yapılmasını istediğimizi ilan ediyoruz. Bu saygısızlığı yapanlara aynen iade ediyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA