2. Kök Hücre Sempozyumu

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seda Vatansever, kök hücre hakkında, özellikle klinik uygulamalar konusunda yeni çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti.

CBÜ tarafından düzenlenen 2. Kök Hücre Sempozyumu, bu yıl "kanser ve kanser kök hücre kontrolü" temasıyla başladı.

Sempozyum Başkanı da olan Prof. Dr. Vatansever, gazetecilere yaptığı açıklamada, sempozyuma yurt dışından da birçok akademisyenin katıldığını söyledi.

Kök hücre uygulamalarının, özellikle klinik açıdan en çok kullanılabilecek hücresel tedavi yöntemi olduğunu belirten Vatansever, hücrelerin kültür ortamlarında çoğaltılabilmesi ve hastaya uygulanabilmesi adına bu tür toplantılar yaptıklarını ifade etti.

Toplantıda, özellikle kök hücre ve kanser kök hücrelerini kontrol eden faktörleri ele aldıklarını dile getiren Vatansever, şöyle konuştu:

"Toplantımızda 'Kanserin tedavisinde bu hücreler kullanılabilir mi' ya da 'Kök hücreleri kontrol ederek yeni bir tedavi yöntemine gidebilir miyiz' sorularının cevabını aradık. Kök hücre hakkında, özellikle klinik uygulamalar konusunda mutlaka yeni çalışmalar yapmamız gerekiyor. Klinik uygulamalarda hangi kök hücrelerin kullanılabileceği, hangi hastalıkta hangi kök hücrenin etkili olduğunun mutlaka ortaya konulması lazım."

Bu tür çalışmalar yapılması için ülkede kök hücre merkezlerinin artırılması gerektiğini anlatan Vatansever, bu merkezlerde yürütülecek daha fazla projenin, Türkiye'nin uluslararası platformda yer edinmesi açısından önemli olduğunu kaydetti.

Sempozyum, 3 gün devam edecek.

Kaynak: AA