Doç. Dr. Altıparmak Açıklaması 'Dünyada 285 Milyon Görme Engelli İnsanın Yüzde 80'İ Engellenebilir Hastalığa Sahiptir'

Acıbadem Ankara Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emrah Altıparmak, göz hastalıklarına dikkat çekmek ve önlenebilir görme kayıplarının önüne geçilmesi için farkındalık oluşturulması gerektiğini belirterek, “Dünyada 285 milyon görme engelli insan yaşamaktadır ve bunların yüzde 80’i engellenebilir hastalıklara sahiptir. 2020 yılına dek glokom, katarakt ve maküla dejeneransına bağlı körlük olguları erken tanı ve tedavi ile en az yüzde 25 azaltılabilir” dedi.

Doç. Dr. Altıparmak Açıklaması 'Dünyada 285 Milyon Görme Engelli İnsanın Yüzde 80'İ Engellenebilir Hastalığa Sahiptir'
Acıbadem Ankara Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Altıparmak, “8 Ekim Dünya Görme Günü” ile ilgili göz sağlığını yakından ilgilendiren gelişmeler ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Vücudunun beş duyu organından biri olan gözlerin yaşam fonksiyonlarının sağlıklı devam edebilmesi açısından önem taşıdığına dikkat çeken Doç. Dr. Altıparmak, “Dünya nüfusu giderek yaşlanmakta ve insan ömrü uzamaktadır. Artan insan ömrüne bağlı olarak kronik hastalıklarla ilişkili körlük riski de artmaktadır. Dünyada yer alan 39 milyonu aşkın görme engelli kişinin yüzde 65’i 50 yaş üzerindedir. Bunların da yüzde 90’ı düşük gelirli-gelişmekte olan ülkelerde yer almaktadır. Bu görme kayıplarının çoğu ya engellenebilir ya da tedavi edilebilir” diye konuştu.

“GÖZ TANSİYONU İLERLEYEN YAŞLARDA KÖRLÜĞE NEDEN OLUYOR”

Göz tansiyonun ilerleyen yaşlarda körlüğe neden olduğuna dikkat çeken Uzman Doç. Dr. Altıparmak, “Daha çok ileri yaşta görünen ve körlük nedeni olabilen glokom (Göz tansiyonu hastalığı), maküla dejeneransı (Sarı nokta hastalığı) ve katarakt gibi hastalıkların taranması, erken tanısı ve tedavisi için dünya çapında tanıtım programlarının düzenlenmesini ve hastalıkların tanınmasını amaçlar. Dünya sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası Körlüğün Önlenmesi Ajansı (IAPB) tarafından desteklenmektedir” şeklinde konuştu.

“GLOKOM 40’LI YAŞLARDA TESPİT EDİLMESİ ZOR BELİRTİLER GÖSTERMEKTEDİR”

Özellikle 40 yaş üstü kişilerde yıllık göz kontrolü yapılması gerektiğini vurgulayan Doç.Dr. Altıparmak, “Glokom hastalığı bu yaş grubunda daha sık görülmektedir. Hastalık erken evrelerde bulgu vermemekte ve hastanın fark edebilmesi için görmenin ileri derece kaybı gerekmektedir. Erken tanı ve tedavi ile görme kayıpların önüne geçilebilir. Maküla dejeneransı ve katarakt 50-60 yaş üzeri daha sık görülen hastalıklardır. Maküla dejeneransının günümüzde tedavisi mümkündür. Ancak tedavi genellikle kayıpların az bir miktarını geri getirmekte, daha çok görme kaybının ilerlemesini engellemektedir. Bu nedenle erken tanınması ve tedavi edilmesi büyük önem taşır. Katarakt ise tedavisi mümkün bir hastalık olup dünyada en çok yapılan ameliyattır (dünyada her yıl yaklaşık 22 milyon katarakt ameliyatının yapıldığı tahmin edilmektedir). Katarakt ameliyatı göz numarasının düzenlenmesi fırsatı da içerdiğinden, göz numarasını düzeltici ameliyat (refraktif cerrahi) kategorisinde kabul edilmektedir. Ancak birinci öncelik, görmeyi engelleyen ve görme kalitesini bozan kataraktın ortadan kaldırılmasıdır” ifadelerini kullandı.

“DÜNYADA 285 MİLYON GÖRME ENGELLİ İNSANIN YÜZDE 80’İ ENGELLENEBİLİR HASTALIĞA SAHİPTİR”

Altıparmak açıklamalarına şöyle devam etti:

“Dünya Görme Günü ile hedeflenen, oluşturulacak kamu bilinci ile göz taramalarının ve muayenelerinin daha düzenli yapılmasını sağlamak ve önlenebilir görme kayıplarının önüne geçmektir. Bugün dünyada 285 milyon görme engelli insan yaşamaktadır ve bunların yüzde 80’i engellenebilir hastalıklara sahiptir. 2020 yılına dek glokom, katarakt ve maküla dejeneransına bağlı körlük olguları erken tanı ve tedavi ile en az yüzde 25 azaltılabilir.”
Kaynak: İHA