Umut Oran'dan Sarımsak Ve Pastırma Vurgusu

CHP Eski Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Kastamonu’da esnafları ziyaret ederek, alışveriş yaptı.

Umut Oran'dan Sarımsak Ve Pastırma Vurgusu
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 24. Dönem İstanbul Milletvekili ve Sosyalist Enternasyonal Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, CHP Kastamonu Milletvekili Adayı Hüseyin Selami Çelebioğlu ile esnafları ziyaret etti. 1 Kasım Erken Genel Seçimleri öncesinde CHP Kastamonu İl Gençlik Kolları’nın daveti üzerine Kastamonu’ya gelen Eski CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sosyalist Enternasyonal Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, CHP’li aday Hüseyin Selami Çelebioğlu ile birlikte esnaflarla bir araya geldi.

Çekme helva, pastırma ve sarımsak satıcılarıyla buluşan Umut Oran, Kastamonu’nun yöresel lezzetlerinin gerçekten tadılması gereken ürünler olduğunu söyledi.

İş ve siyaset gereği hem Türkiye’nin illerine hem de dünyanın çeşitli ülkelerine gitme fırsatı bulduğunu kaydeden Umut Oran, özellikle Kastamonu Çekme Helvası’nın ve Taşköprü Sarımsağı’nın tüm dünya tarafından daha yakından tanınması için çalışma yapılması gerektiğinin altını çizdi.

“BÖLGESEL ÜRÜNLERİMİZİ LAF İLE DEĞİL İCRAATLAR KORUMALIYIZ”

Çin Sarımsağı’na karşı direnen Taşköprü Sarımsağı’nın korunması, üreticilerine daha fazla üretim desteği sağlanması gerektiğini vurgulayan Oran, “Tüm dünya Çin Malları’ndan dert yanarken Kastamonu’nun markası olan Taşköprü Sarımsağı’nı Çin Sarımsağı’nın altında ezdirmek üreticilerimize yapılmış en büyük ihanettir. Bölgesel ürünlerimizi laf ile değil icraatlar korumamız gerekiyor. Bakanlığın bu konunda katı olması gerektiğini düşünüyorum. Doğal olarak üretilen Taşköprü Sarımsağı’nı kullanmak, ekmek varken ithalat izni verilerek Çin Sarımsağı’nı ektirmeye çalışmak alın teri ile toprağını işleyen üreticilerimizin hakkını gasp etmektir. Geçmiş yıllarda kendirin başına gelenler bugün sarımsağın, şeker pancarının başına gelebilir. Buna müsaade etmemeliyiz” dedi.

“PASTIRMA REKABETİ TADINDA OLMALI”

Esnaf gezisinde pastırma esnafını ziyaret eden Oran, “Kastamonu Sarımsağı kadar şehir ekonomisinde önemli bir yer tutan pastırma konusunda da titiz olunmalı diye düşünüyorum. Kastamonu Pastırması ile Kayseri Pastırması arasında rekabet oluşturulmaya çalışılıyor. Rekabet tatlı olursa durum farklı olur, vatandaş olarak bizler de keyif alırız. Her ikisi de birbirinden farklı. Kastamonu Pastırması ile Kayseri Pastırması damak tadı olarak birbirinden ayrılıyor. O güzel, bu kötü demek yerine iki güzide ilimizin ürününü daha fazla dünya pazarına nasıl tanıtırız onu konuşmamız gerekiyor” diye konuştu.

Nasrullah Meydanı’nda vatandaşlarla sohbet eden, sorunlarını dinleyen Umut Oran, içildiğinde ömründe 7 defa Kastamonu’ya gelindiği rivayet edilen Nasrullah Şadırvanı’ndan daha fazla Kastamonu’ya gelmek niyetiyle su içti.
Kaynak: İHA