Lübnan'da Ressam Osman Hamdi Bey Konuşuldu

Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Yunus Emre Kültür Merkezi'nde ressam, arkeolog, müzeci ve Osmanlı bürokratı Osman Hamdi Bey  ile ilgili bir etkinlik düzenlendi.

Osman Hamdi Bey sergisinin açılışıyla başlayan etkinlik, Boğaziçi Üniversitesinden Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Edhem Eldem'in sanatçı hakkındaki konferansı ile devam etti.

Konuşmasında Osman Hamdi Beyin ressamlık yönünün yanı sıra müzecilik ve arkeolog yönüne de dikkati çeken Eldem, Osman Hamdi Beyin fikri altyapısının ve sanatının, Tanzimat dönemindeki bürokratik modernleşme ile Osmanlı Sultanı ikinci Abdülhamid dönemindeki kültürel modernleşmeden beslendiğini söyledi.

Eldem, Osman Hamdi Beyin sanatında arkeoloji biliminin de etkisi olduğunu ve bazı eserlerinde Avrupa'daki müzelerde gördüğü objeleri kullandığını ifade etti.

Eldem, Osman Hamdi Beyin, tipik bir Osmanlı bürokratı olduğunu, ayrıca Oryantalist ve Batılılaşmış bir Osmanlı vatandaşı olduğunu sözlerine ekledi.

Etkinliğe Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliği müsteşarı Arda Ulutaş, Beyrut Yunus Emre Enstitüsü öğretmen ve öğrencileri ile Lübnan akademi çevresinden isimler katıldı.

İlk Türk arkeoloğu ve müzecisi olarak kabul edilen Osman Hamdi Bey, İstanbul Arkeoloji Müzesini kurmuş, 1887-1888 senesinde Lübnan'ın Sayda kentindeki Kral Mezarlığı'nda yaptığı kazılarda İskender Lahiti olarak bilinen lahiti bulmuştur.

Yaygın olarak bilinen eserleri arasında Kaplumbağa Terbiyecisi, İki Müzisyen Kız ve Silah Taciri yer alan Osman Hamdi Bey 1910 yılında vefat etti.

Kaynak: AA