Socar Türkiye Ceo'su Yavuz Açıklaması 'Liman Yatırımımızla Gizli Kapasite Açığa Çıkacak'

Socar Türkiye CEO’su ve PETKİM Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, liman ve rafine yatırımlarının hızla devam ettiğini belirterek, gerçekleştirdikleri yatırımlarla ithalatı düşürerek, ülkenin rekabet gücünü daha da artıracaklarını söyledi.

Socar Türkiye Ceo'su Yavuz Açıklaması 'Liman Yatırımımızla Gizli Kapasite Açığa Çıkacak'
Socar Türkiye CEO’su ve PETKİM Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, İMEAK Deniz Ticaret Odası meclis toplantısında PETKİM’in lojistik potansiyeli ve Socar Türkiye’nin yatırımları hakkında bilgi verdi. Deniz Ticaret Odası Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Yavuz, PETKİM’i 2008 yılında devraldıktan sonra yeni projelerle Türkiye’nin en büyük doğrudan yatırımcısı haline getirdiklerini belirterek, “Gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla özellikle ithalatı düşürecek, ülkenin rekabet gücünü artıracak yatırım portföyünü sürdürüyoruz. Bu kapsamda yürümekte olan 5.6 milyar dolarlık rafine yatırımımız devam ediyor. Bugün itibariyle yüzde 35’e yakını tamamlandı. Bu yatırım 1975 yılında yapılan Aliağa’dan sonra ilk rafineri yatırım oluyor. 40 yıl aradan sonra ilk yatırımı gerçekleştirdik. 3.2 milyar dolarlık da proje finansmanı gerçekleştirdik. En uzun vadeli reel sektör kredisidir. Geri kalan 2.4 milyarlık kısım da öz kaynaklarımızdan kullandığımız yatırımdır. Bu yatırımla Türkiye’de yerli rafinelerin ihtiyacı karşılaması için ithal edilen maddeleri üretecek kimya rafinesini büyük bir hızla ilerletiyoruz. Rafineyi 2018 yılının mart ayında tamamlamış olacağız” diye konuştu.

TANAP PROJESİ İLE BAĞIMLILIK AZALACAK

Türkiye’nin en büyük enerji projesi olan TANAP projesini de hayata geçirdiklerini belirten Yavuz, “Projemiz 10 milyar civarında bedelle Türkiye’nin bizzat ortak olarak gerçekleştiği tarihin en büyük enerji yatırımıdır. Bu proje İran ve Arabistan bağımlılığını daha makul seviyeye indirecek ve diğer yandan doğalgaz ihtiyacını gelecek yıllara daha rahat temin etme sağlayacak” dedi.

“LİMAN DÜNYANIN EN YÜKSEK STANDARTLARINA SAHİP”

“En önemli yatırımlarından birinin de PETKİM’deki liman yatırımları olduğunu anlatan Yavuz, “Gizli bir kapasitenin açığa çıkarılması olarak değerlendirilebilir. Bir iskeleyi lojistik destek alanlarını bütünleştirerek muhteşem bir liman inşa ettik. Bu liman detayları bakımından dünyanın en yüksek standartlarına sahip. 700 metre uzunluğunda tek rıhtım olması, rıhtımla beraber depolama alanlarının bitişik olması, gemilere verilecek hizmetlerimiz var. Atık gidermeden suya kadar entegre bir liman. Şu an 450 dönümlük arkasındaki alan da ihtiyaç dahilinde açılabilir. Ayrıca lojistik alana tren yoluyla da bağlantı yapacağız” şeklinde konuştu.

“İZMİR İPEK YOLU’NDAKİ TARİHİ ROLÜNÜ KAZANACAK”

İzmir’in özellikle Türkiye’nin gerçekleştirdiği en önemli atılımlardan birinin altyapı devrimleri olduğunu aktaran Kenan Yavuz, “Kara, hava, deniz yolunda büyük atılımlar yaptık, değişim geçirdik. Bu değişimin en önemli ayaklarından biri deniz yoludur. Lojistik merkez olma yolunda önemli adımlar atıyoruz. Bakü-Kars yolunun tamamlanması, İzmir-İstanbul otobanı, İzmir körfez geçiş köprüsünün tamamlanmasıyla tarihi İpek Yolu’nun hayata geçtiğini görüyoruz. İzmir tekrar bu önemli misyonuna kavuşacak. İzmir muhteşem bir lojistik merkez olma yolunda İpek Yolu’ndaki tarihi rolüne yeniden kavuşuyor diye düşünüyorum. İzmir, hem Türkiye’nin hem Avrupa’nın en önemli merkezlerinden olma yolunda hızla ilerliyor” ifadelerini kullandı.

“LİMAN AÇILIŞI CUMHURBAŞKANLARI KATILIMI İLE BAHARDA”

Limanı dünyanın en iyi liman işletmecilerinden APM’in yöneteceğini ifade eden Yavuz, APM firmasının sınır dışı limanlara karşı üstünlük sağlama ve transferler noktasında avantaj sağlayacağını dile getirerek, “Limanın resmi açılışını bahar aylarında cumhurbaşkanlarımız katılımlarına uygun bir zamanda gerçekleştireceğiz” dedi.

“MESLEKİ EĞİTİMDE KALİTENİN ARTMASI LAZIM”

Nitelikli ara iş gücü eğitiminin kalitesinin artması gerektiğini belirten Yavuz, şunları kaydetti:

“Meslek liselerine karşı katsayı uygulaması olmuştu. O dönemden kalma bir travma yaşıyoruz. Ailelerimiz çocuklarına ‘Bundan bir şey olmaz meslek lisesine gönderelim’ şeklinde bakıyor. Bu travmayı atlatmamız lazım. Şu an PETKİM’de 10 bin kişi çalışıyor. Bunların içinde maksimum bin tanesi üniversite mezunu, 9 bin tanesi ara iş gücü. O nedenle sanayileşmiş bir kentte sayısal ve nitelik olarak ara iş gücü daha fazla olmak zorunda oluyor. Meslek eğitimindeki niteliği artırmamız lazım. Her konuda kalitenin artması lazım. Özel yetenekli ara iş gücü olmalı. Japonya ve Alman devrimlerinin en önemli kuvvetleyicisi nitelikli ara iş gücüdür. Bizim bu konuda başarılı olduğumuz söylenemez.”

“ALİAĞA DÜNYA LİGİNE ÇIKACAK”

Aliağa liman aksının İzmir ve diğer bölgelerle olan bağlantılarında ilave yatırımlara ihtiyaç olduğuna da işaret eden Yavuz, bu anlamda bakanlıkla da görüşmelerinin sürdüğünü ve çalışmalar yapılacağını dile getirdi. Aliağa’nın çok önemli bir sanayi bölgesi olduğunu belirten Yavuz, “Aliağa sanayi olarak Türkiye’nin göz bebeği. Aliağa dünya ligine çıkan bir sanayi bölgesi olacak, İstanbul ve Avrupa ile yarışabilecek” diye konuştu.

Kaynak: İHA