Ali Babacan Açıklaması 'Türkiye Şu Anda 3 Önemli Meydan Okumayla Karşı Karşıya'

ANKARA –AK Parti Ankara milletvekili adayı ve eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Türkiye şu anda 3 önemli meydan okumayla karşı karşıya, 3 tane önemli zorluk alanımız var. Bunlardan birincisi küresel ekonomik konjonktür, ikincisi ülkemizi çevreleyen coğrafyadaki güvenlik sorunları, üçüncüsü de Türkiye’nin kendi içinden geçmekte olduğu iç siyasi belirsizlik ortamıdır” dedi.

AK Parti Ankara milletvekili adayı Ali Babacan, Ankara Sanayi Odası (ASO) 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleştirilen toplantıda, Ankara iş dünyasıyla bir araya geldi. Babacan, yaptığı konuşmada, “Türkiye şu anda 3 önemli meydan okumayla karşı karşıya, 3 tane önemli zorluk alanımız var. Bunlardan birincisi küresel ekonomik konjonktür, ikincisi ülkemizi çevreleyen coğrafyadaki güvenlik sorunları, üçüncüsü de Türkiye’nin kendi içinden geçmekte olduğu iç siyasi belirsizlik ortamı” ifadelerini kullandı.

Küresel ekonomik konjonktür konusunda bilgi veren Babacan, “Biliyorsunuz 2008-2009 krizi, dünyanın son yüz yıldır karşı karşıya kaldığı en önemli finans ve ekonomik krizi. Bunun maliyeti 2. Dünya Savaşı’nın maliyetinden büyük. Son dönemde gelişmekte olan ülkelerde olumsuz bir tablo söz konusu. 20 yıl aradan sonra ilk defa bu yıl, gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ülkelere doğru bir sermaye kaçışı var. Bu yılın toplamı yaklaşık 540 milyar dolar olması bekleniyor. Toplam 540 milyar dolar sermaye gelişmekte olan ülkelerden çıkıp tekrar gelişmiş ülkelere dönüyor” şeklinde konuştu.

Başta Suriye ve Irak olmak üzere güvenlik sorunlarına değinen Babacan, “Bu etkiliyor bizi çünkü özellikle Irak önemli bir ihracat pazarımız ve Irak’taki istikrarsızlık, petrol fiyatları düştükten sonra Irak’ta ekonominin tamamen bir kriz sürecine girmesi, bizim Irak’a olan ihracatımızı azalttı” diye konuştu.

İç siyasi belirsizlik konusunda değerlendirmede bulunan Babacan, şunları kaydetti:

“Bir miktar bu son dönemlerde artan terör hadiseleri, 7 Haziran seçimlerinden sonrada 13 yıl aradan sonra Mecliste hiçbir siyasi partinin tek başına çoğunluğu sağlayıp da hükümet kuramaması ve koalisyon görüşmeleri sonucunda da meclisin kendi içinden bir hükümet çıkaramaması Türkiye’yi bir belirsizlik ortamına sürükledi.”
Kaynak: İHA