Suriyeli Çocukların Eğitim Mücadelesi

Dera kentinde BM yardımıyla okula çevrilen eski bir binada yaklaşık 200 Suriyeli öğrenci eğitim mücadelesi veriyor

Suriye'nin güneyindeki Dera kentinde Birleşmiş Milletler'in (BM) yardımıyla okula çevrilen eski bir binada yaklaşık 200 sığınmacı çocuk eğitim mücadelesi veriyor.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Geçici Hükümeti'ne bağlı eğitim görevlileri, okul eğitiminden mahrum kalan Suriyeli çocuklar için Dera kenti kırsalında rejim saldırılarında kısmen yıkılmış eski bir binayı, BM'nin yardımıyla okula dönüştürdü.

Naylon brandayla etrafı çevrilen harabede çatışma bölgelerinden kaçan dolayısıyla eğitimden mahrum kalan çocuklara hizmet verildiğini belirten okul Müdürü Sabir Kuteyfan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halihazırda birçok sıkıntıyla karşılaştıklarını belirtti.

Kendi imkanları ve BM'den gelen yardımlarla öğrencilerin birinci sınıftan 6'ncı sınıfa kadar okuyabilmeleri için çaba sarf ettiklerini kaydeden Kuteyfan, ders kitaplarında ciddi bir eksikliğin söz konusu olduğunu, okul sıra ve masalarını da rejim saldırılarında yıkılan bir okuldan temin ettiklerini belirtti.

Okulun, tuvalet ve oyun alanı gibi temel unsurlardan mahrum olduğuna dikkati çeken Kuteyfan, çocukların eğitim alabilmek için tüm bu imkansızlıklara göğüs gerdiğini aktardı.

Kuteyfan, mütevazı okullarında 200 sığınmacı öğrenciye eğitim imkanı sağladıklarını belirterek, "Okuldaki sınıfları brandalarla birbirinden ayırdık.  Ancak, yalıtım için bu yöntemin yeterli olmaması öğrencilerin ve öğretmenlerin diğer sınıflardan gelen seslerden dolayı derslere odaklanmada güçlük çekmesine sebep oluyor" diye konuştu.

Suriye'de Mart 2011'den bu yana devam eden savaş nedeniyle evlerinden olan binlerce aile ve çocukları Dera'daki kamplarda hayata tutunmaya çalışıyor.
Kaynak: AA