Hepatit C'yi Yeni İlaçlar Sayesinde Yendi

ŞENGÜL OYMAK - Kocaeli'de 61 yaşındaki Nehriman Balcı Uzuntuna, Türkiye'de henüz geri ödeme listesinde bulunmayan ancak uluslararası bir araştırma kapsamında temin edilen ilaçlar sayesinde 10 yıldır mücadele ettiği Hepatit C'ye karşı verdiği savaşı kazandı.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Çalışma Grubu üyesi Prof. Dr. Sıla Akhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uzuntuna'nın 10 yıldır Hepatit C hastası olduğunu, bu süreçte uygulanan birçok tedaviden sonuç alamadıklarını söyledi.

Akhan, yaptıkları ikinci biyopside hastalığın ilerlediğinin tespit edilmesi üzerine hastanın yeni geliştirilen ilaçlara erişiminin sağlanması için yurt dışında yürütülen bir projeye başvurduklarını, bunun uygun bulunmasıyla bu ilaçları temin edebildiklerini anlattı.

Hastanın 6 aylık bir tedavi süreci yaşadığını dile getiren Akhan, şu bilgileri aktardı:

"Şu an tamamen iyileşti.  Bu şekilde tedaviye cevap vermeyen hasta grubu birikmiş durumda. Onlara yapabileceğimiz başka bir  tedavi yok,  bu ilaçları bekliyoruz. Bunlar hayatla ölüm arasında kalan hastalar. İlacın maliyeti 100 bin lira ve devletin geri ödeme kapsamına alması için bekliyoruz. Aslında Hepatit C için heyecanlı bir dönemdeyiz. Yeni ilaçlar ile tedavi yüzde 90'ları geçmiştir. Bu ilaçlar tedavi süresini kimi vakalarda 3 aya kadar kısalttı. Üstelik ilaçların hiçbir yan etkisi yok."

-"Yeni ilaçları bekleyen çok sayıda hasta var"

Akhan, Hepatit C için yeni geliştirilen ilaçların çok büyük bir avantaj teşkil ettiği vurgulayarak "Bu ilaçlar henüz Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geri ödemeye girmediği için ancak ücretini vererek alan hastalar kullanabilmektedir. Bazı hastaların bundan başka şansı yok. Uzuntuna şanslı olsa da yeni ilaçları bekleyen çok sayıda hasta var" ifadesini kullandı.

Bazı hastalara ya erken erişim programı ya da klinik araştırmalar doğrultusunda temin edilen ilaçlar verildiğine işaret eden Akhan, her yıl yaklaşık 350 bin kişinin Hepatit C nedeniyle hayatını kaybettiğini bildirdi.

Nehriman Balcı Uzuntuna ise 10 yıl önce ateş ve kaşıntı şikayetiyle hastaneye kaldırıldığını, uzun süre rahatsızlığına teşhis konulamadığını belirterek yapılan tetkikler sonrasında hastalığının Hepatit C olduğunun anlaşıldığını bildirdi.

Hastalığın nereden bulaştığını tespit edemediklerini, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde başladıkları tedavinin sonuç vermediğini anlatan Uzuntuna, "Yeni ilaçlardan bahsettiler. Bunları kullandım ve hiçbir yan etki yaşamadım. Allah'a şükürler olsun şu anda hepatit ortadan kalkmış. Tamamen silinmiş. 3 ayda bir tahlil oluyorum, hep negatif çıkıyor. Benim ilaçlarım ücretsizdi,  inşallah devletimiz diğer kişilere de verir de başkaları da tedavi olur ve düzelirler" diye konuştu.

Kaynak: AA