HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, İstanbul'da

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Küçükçekmece'de bulunan Garip Dede Cemevi’ni ziyaret etti

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Küçükçekmece'de bulunan Garip Dede Cemevi'ne ziyarette bulundu.

Cemevi yöneticileri ve vatandaşlar tarafından karşılanan Demirtaş'a HDP İstanbul Milletvekilleri Garo Paylan ve Hüda Kaya eşlik etti.

Selahattin Demirtaş, burada yaptığı konuşmada, Alevi vatandaşların devlet tarafından yok hükmünde sayıldığını öne sürerek, "Ülkenin her yerinde ramazan orucunun tutulduğunu görebilir, hissedebilir, anlayabilirsiniz. Bütün caddelerde billboardlarda, belediyelerin astığı afişlerde ülkede ramazan ayının olduğunu ve oruç tutulduğunu anlayabilirsiniz. Ama milyonlarca Alevinin yaşadığı ve oruç tuttuğu şu günlerde muharrem orucunun tutulduğunun, Alevi toplumunun dışında kimse farkında değil" diye konuştu.

HDP’nin anlayışının "özgürlükçü laiklik" olduğunu dile getiren Demirtaş, şunları kaydetti:

"İnanan, inanmayan herkes korkusuzca inandığı şekilde toplumda yaşayabilmeli, kimsenin inancına devlet müdahale edememeli. Türkiye'de siyasetin istikameti buna dayalı değildir. AKP iktidarı şu anda Türkiye halkları ve inançları için en büyük tehlike durumundadır. İnançlara saygı yoktur. Yaşamlara saygı yoktur. Mezarlıklara bile saygı yoktur. Mezarlıklar bombalanıyor."

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Van'da yaptığı konuşmaya değinen Demirtaş, "Eskiyi hatırlatıyor. Beyaz toroslarla yapılan faili meçhulleri, adam kaçırmaları hatırlatıyor. Şimdi kendisine sormak istiyorum. Siz gittiğinizde beyaz toroslar tekrar ortaya çıkacaksa demek ki 13 yıldır bunları koruyorsunuz. Demek ki ülkeye demokrasiyi hiç getirmediniz" ifadesini kullandı.

Demirtaş, Kürt sorununu çözecek ve terör örgütü PKK’nın Türkiye’ye karşı silah bırakmasını sağlayacak tek siyasi gücün HDP olduğunu ileri sürerek, "Biz diyalog ve müzakereyle Alevilerin de Kürtlerin de kadınların, gençlerin, emekçilerin sorunlarını demokrasi ilkelerine bağlı kalarak çözeceğiz. Savaşı ancak bizler bitirebiliriz" iddiasında bulundu.

Konuşmaların ardından Demirtaş, muharrem orucu tutan vatandaşlarla iftar yaptı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş daha sonra Şişli’de bulunan Besnililer Kültür ve Eğitim Vakfı'nı ziyaret etti.

Ziyarete, Garo Paylan, Hüda Kaya'nın yanı sıra HDP Gaziantep Milletvekili Celal Doğan da katıldı.

Burada dernek üyeleriyle sohbet eden Demirtaş, 1 Kasım seçimlerinden sonra koalisyon kurulmasının gerekli olduğunu dile getirerek, "AKP de böyle düşünmeli. Tek başına iktidar gücünü elde etse bile koalisyon iyi bir seçim. Egemenliği, gücü, yetkiyi paylaşmak toplumu rahatlatır. Koalisyon, sorunu, çözüm önerilerini, riski paylaşmaktır" dedi.

Kaynak: AA