Dalay Lama'dan İklim Değişikliğiyle Mücadele Çağrısı

YENİ DELHİ  - Tibet'in ruhani lideri Dalay Lama, insan eliyle gerçekleşen iklim değişikliğine karşı topyekün mücadele çağrısında bulundu.

Lama, sürgündeki Tibet Özerk Bölgesi Yönetimi'nin başlattığı bir kampanya çerçevesinde yayımlanan video görüntüsünde, küresel ısınmanın önüne geçilmesi ve çevrenin korunması için dünya çapında bir hareketin başlatılması gerektiğini belirterek, "Tüm insanlık harekete geçmek durumundadır. Tanrı'dan veya Buda'dan yardım istiyoruz. Bazen bunun çok mantıksız olduğunu düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Dalay Lama, iklim değişikliğinin tüm insanlığın sorunu olduğunu vurgulayarak, "Dünya bizim evimizdir. Taşınabileceğimiz başka bir gezegen de yok" dedi. Tibet'in 80 yaşındaki ruhani lideri, gezegenin korunmasında genç nesillerin daha aktif rol oynaması gerektiğini vurguladı.

Dünya'nın Çatısı olarak adlandırılan Tibet'te yüksek rakım nedeniyle sıcaklık, ortalamadan üç kat daha hızlı artıyor. Tibet platosunun neredeyse yüzde 70'i, buzun içine sıkışmış büyük karbondioksit ve metan rezervleri içeren donmuş toprakla örtülü. Bilim adamları, bu topraklardaki çözülmenin, sera etkisi yaratan gazların salınmasına sebep olabileceğini belirtiyor.

Küresel ısınmada metanın, karbondioksitten 30 kat daha etkili olabileceği ifade ediliyor.

Kaynak: AA