Ağızdaki Gizli Tehlike Açıklaması Amalgam Dolgu

Klinik34 diş hekimlerinden Dt. Yücel Levent, amalgam dolgu hakkında uyardı.

Ağızdaki Gizli Tehlike Açıklaması Amalgam Dolgu
Dt. Yücel Levent, “Amalgam dolgu, yakın geçmişte çok daha sık kullanılan, dayanıklı ve ekonomik bir dolgu maddesidir fakat görünümü günümüzde kullanılan kompozit dolgulara göre estetik değildir. Amalgam dolgu, yüzde 70 gümüş, yüzde 23 kalay, az miktarda bakır ve çinkodan oluşur. Amalgam dolgular, gümüş dolgular olarak da tanımlanır. Karışımın yüzde 45-50’sini oluşturan cıva, metalleri birbirine bağlayarak dayanıklı bir dolgu malzemesi oluşturur. 150 yıldan beri geliştirilerek kullanılmakta olan amalgam dolgular, çok sayıda dişin korunarak ağızda kalmasına hizmet etmiştir. Bugün yerini özellikleri amalgama göre çok daha iyi olan yeni nesil nano kompozit ve hibrit kompozit seramik esaslı dolgulara bırakmıştır” dedi.

Amalgam dolgunun insan sağlığına etkisi olmadığı yönünde görüşler bulunsa da diğer yönden çok ciddi cıva zehirlenmelerine yol açtığını gösteren bulgular da olduğunu dile getiren Dt. Yücel Levent, “Yüksek oranda cıva içeren amalgam, dişin çürük olan kavitesinde dolgu malzemesi olarak kalmayıp vücuda yavaş yavaş yayılarak kronik cıva zehirlenmelerine de neden olabilmektedir. Amalgam dolgulardan açığa çıkan cıva elementel cıva buharıdır ve solunduğunda yüzde 801 absorbe olur. Çiğnendiği takdirde gastrointes-tinal sistemden de kolayca absorbe olur. Amalgam dolgu yaptıran ve birçok şikayetlerle gelen ve tedaviye cevap vermeyen 160 hasta üzerinde yapılan bir çalışmada dolgular çıkartılmış ve hastaların şikayetlerinde bir düzelme olup olmadığı takip edilmiştir. Alınan sonuç çarpıcıdır; amalgam dolguların çıkartılmasından sonraki ilk bir yıl içerisinde hastaların büyük çoğunluğu (yüzde 83) durumlarının ’çok iyi’ ya da ’iyi’ olduğunu ifade etmişlerdir. Sonuç göstermektedir ki amalgam dolgunun çıkartılması, şikayetlerin düzelmesini ve devamlı bir iyileşmeyi sağlamıştır” diye konuştu.

Dt. Yücel Levent, amalgamın toksit etkisi üzerine hayvanlar ve insanlar üzerinde yapılan çalışmalarda bulunan sonuçları şöyle açıkladı:

“Hayvan deneyleri göstermiştir ki cıva çok hızlı bir şekilde vücuda yayılarak hassas organları etkileyebilmektedir. Kanadalı bilim insanlarının maymunlarda yapmış oldukları amalgam dolgudan yaklaşık 1 ay sonra mide, bağırsaklar, böbrekler ve diş etlerinde cıva birikimlerine rastlanmış ve koyunlarda böbrek fonksiyonları yüzde 50 oranında yavaşlamıştır. İnsanlar üzerinde yapılan otopsi çalışmalarından sonra beyin ve böbreklerde cıva birikimleri tespit edilir ve kişinin ağzında ne kadar fazla miktarda amalgam dolgu varsa o oranda beyin ve böbreklerde fazla cıva bulunmuştur. Diğer dikkat çeken bir çalışma ise cıva, anne karnında iken bebeği de olumsuz etkilemektedir ve anne ne kadar çok miktarda amalgam taşıyorsa plasenta ve anne sütü de o kadar fazla etkilenmektedir."

PEKİ NE YAPILMALIDIR?

"Ağzınızda bulunan eski amalgam restorasyonları diş hekiminize giderek yeni nesil kompozit dolgular ile değiştirtmelisiniz" diyen Levent, "Estetik ve dayanıklılık açısından amalgama göre çok daha üstün olan yeni nesil dolgular amalgam gibi genel vücut sağlığınızı etkileyecek herhangi bir içeriğe sahip değildir” dedi.

Kaynak: İHA