Sonbahar 'Bereketiyle' Köylülerin Yüzünü Güldürüyor

Kastamonu'nun Çatalzeytin ilçesinde doğada yetişen kestane, ceviz gibi ürünlerle sezon sonuna kalan elma, armut gibi meyveler köylülerce toplanarak değerlendiriliyor

Kastamonu'nun Çatalzeytin ilçesinde doğada yetişen kestane, ceviz, kuşburnu gibi ürünler meşakkatli bir şekilde toplanıyor.

Sonbahar mevsiminin gelmesiyle ormanlık alanlarda bereketiyle orman köylülerinin yüzünü güldüren ürünler, köylülerin ekonomisine katkı sağlıyor.

Armut, elma gibi meyvelerin bol olduğu köylerde ise bu ürünler, kazanlarda kaynatılıp çeşitli işlemlerden geçirilerek marmelat haline getiriliyor.

Ormanlık alanda kestane toplayan Yavuz Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğanın sunduğu ürünleri toplayabilmek için büyük çaba sarf ettiklerini söyledi.

Zorlu bir yolculuğun ardından 5 kilogram kestane topladığını anlatan Yüksel, "Kestane toplamak için erken saatte ormanın yolunu tuttuk. Ürünün dikenli bir yapıya sahip olması biraz zorlasa da yiyecek kestanemizi çıkarttığımız için mutluyuz" dedi.

İsmail köyünde yaşayan Cemile Özlü de sonbaharın kendileri için tatlı bir telaş olduğunu, kışın tüketecekleri ürünlerin hazırlığını yaptıklarını dile getirdi.

Bahçesinden topladığı elma ve armutlarla marmelat yaptığını anlatan Özlü, "Bolluğuyla yüzümüzü güldüren bu ürünleri sırık yardımıyla ağaçtan düşürüp çuvallara dolduruyoruz. Daha sonra kesip ateşin üzerine koyduğumuz kazanlarda kaynatıyoruz. İki günlük bir uğraş sonucunda marmelat oluşturup kavanozlara koyuyoruz. Ürünleri dalında çürümeye terk etmektense kışlığımızı yaparak değerlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA