Deik/Dtik, Avrupa'daki Türk Diasporasını Hollanda'da Buluşturdu

Dünya Türk İş Konseyi (DTİK), Avrupa Girişimci Toplantısı Hollanda’nın Rotterdam şehrinde gerçekleşti.

Deik/Dtik, Avrupa'daki Türk Diasporasını Hollanda'da Buluşturdu
Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Avrupa Girişimci Toplantısı, T.C. Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, T.C. Lahey Büyükelçisi Sadık Arslan, DTİK Başkanı Nail Olpak, DTİK İcra Komite Üyeleri Rona Yırcalı, Halim Mete ve Berna İlter, DTİK Avrupa Bölge Komitesi Başkanı Turgut Torunoğulları’nın katılımları ile Hollanda’nın Rotterdam şehrinde gerçekleşti. Avrupa’daki Türk Diasporasını bir araya getirilen toplantıya 300’den fazla Türk girişimci katıldı.

T.C. Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, “Birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz bugünlerde düzenlenen bu toplantı ve yoğun katılımdan dolayı kutluyorum” dedi.

Türkiye ticaretine yönelik verileri katılımcılar ile paylaşan Şenel, eksikliğini hissedilen Türk diasporasının etkinlikleri için bu çalışmanın önemsendiğini belirtti.

IMF’nin geçen haftaki verilerine göre küresel ekonomideki büyümenin aşağıya doğru olduğunu söyleyen Şenel, Hollanda’nın Türkiye’ye 20.4 milyar dolar yatırımı olduğunu belirtti.

Türkiye’nin 11.4 milyar dolar en fazla yatırım yaptığı ülkenin Hollanda olduğunu vurgulayan Şenel, 2014 yılında Hollanda’daki seçim sonrası Türk kökenli 6 milletvekilinin meclise girmesinin gurur verici bir tablo olduğunu söyledi.



DTİK Başkanı Nail Olpak, ülkemizin ekonomik etkinliğinin daha da arttırması, insanların refahının daha da artması için, hedeflerin var olduğunu söyledi.

Bu hedeflere Türk girişimcisinin dinamizmiyle ulaşacağını belirten Olpak, altı milyona yaklaşan Türk diasporasının stratejik bir güç olarak konumlandırmaya ihtiyacının olduğunu söyledi.

Çin, Hindistan ve İsrail diasporalarından örnekler veren Olpak, “Türkiye’nin de kendi diasporasını, kendi kalkınmamız, küresel hedeflerimiz etrafında konumlandırması gerekli. Daha önce, diaspora, lobi gibi kavramlara, korku ile yaklaştık. Kendi diasporamızın farkına varamadık. Oysa, bizim de, güçlü bir Türk diasporamız var” dedi.

Türk diasporasının acı gurbet öykülerinin değil, başarı öykülerinin konuşulduğunu belirten Olpak konuşmasını şöyle sürdürdü: “30 yıl önce sizlerin sadece yüzde biri bile kendi işinin sahibi iken bugün Türk diasporasındaki her dokuz kişiden birisi kendi işinin sahibi. Burada bu salonda bulunan herkes ayrı bir başarı öyküsü. Amacımız diliyle, kültürüyle, gelenekleriyle, inançlarıyla var olan; yaşadığı ülkeye, tüm alanlarda katkı sağlayan bir Türk diasporası. Türk diasporasının, anavatanları, anadilleri ve öz kültürleriyle bağlarını korumayı hedefliyoruz" dedi.

T.C. Lahey Büyükelçisi Sadık Arslan, “Hollanda, Avrupa Girişimci Toplantısı için uygun nokta çünkü girişimci tecrübesi Hollanda’da var” dedi.

Göçmenlerin girişimci, siyasetçi ve rol model olduğunu belirten Arslan, Hollanda’da okuyan Türk öğrencilerin Türkiye’ye girişimci modelini getireceğini söyledi.



Toplantıya ev sahipliği yapan DTİK Avrupa Bölge Komitesi Başkanı Turgut Torunoğulları, Türk girişimcilerin Avrupa’da yaptıkları yatırım, sağladıkları iş imkanı ve sahip oldukları ciro gün geçtikçe daha da arttığını belirterek, “Avrupa’da Türkler, 5 milyon 200 bin nüfus ile artık ‘yönetilen’ değil ‘yöneten’ durumdadırlar” dedi.

Yabancı plakalı araçların yurtdışında kalma süresinin 6 aydan 2 yıla çıkarılması yönünde önemli girişimlerinin olduğunu belirten Torunoğulları, bu sürenin 2 yıla çıkarılması yönündeki çalışmaların hız kazandığının müjdesini Başbakanın Almanya’da verdiğini söyledi.

Avrupa’daki Türk işadamlarının önünün açılması gerektiğini belirten Torunoğulları, Türk iş adamlarının Avrupa’daki fuarlara ürünlerinin geldiğini ancak kendilerinin ‘vize sorunu’ ile karşılaştıklarını söyledi.

Aile şirketlerinin DEİK önderliğinde eğitime tabi tutulmaları gerektiğini söyleyen Torunoğulları, eğitim ile Avrupa ekonomisine de büyük oranda katkı sağlayacağını belirtti.

Toplantının açılış konuşmalarının ardından DTİK İcra Komitesi ile soru-cevap paneli gerçekleşti.
Kaynak: İHA