3. Ticaret Müşavirleri Konferansı

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ticaret müşavirlerinin, dünya ve bölgeyle ekonomik ilişkilerde son derece önemli olduğunu belirtti.

Bakan Yılmaz, Ekonomi Bakanlığında düzenlenen Ticaret Müşavirleri Konferansı'nda, 2023 vizyonuna sahip Türkiye'nin iddialı bir ülke olduğunu söyledi.

Hedeflere ulaşmada sadece bir bakanlığın ya da bir kesimin çabasının yeterli olmayacağını dile getiren Yılmaz, tüm bakanlıkların aynı takımın mensubu gibi aynı hedeflere yürüyen kurumlar olmak durumunda olduğunu kaydetti.

2023 vizyonuna giden yolda en önemli kilometre taşının Onuncu 5 Yıllık Kalkınma Planı olduğunu anlatan Yılmaz, "Bu planla uluslararası değer zinciri hiyerarşisinde üst basamaklara çıkmış, yüksek gelir grubu ülkeler arasına girmiş ve mutlak yoksulluk sorununu çözmüş ülke olmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin son 12 yılda izlediği sosyal politikalarla yoksulluk sorununu ciddi anlamda azalttığını dile getiren Yılmaz, mutlak yoksulluğu tamamen Türkiye'nin gündeminden çıkararak, sadece nispi yoksullukla uğraşan ülke konumuna ulaşmak istediklerini anlattı.
Ticaret müşavirlerinin, dünya ve bölgeyle ekonomik ilişkilerde son derece önemli olduğunu belirten Yılmaz, "Ülkemizin her geçen gün gelişen yatırım ortamını, yabancı yatırımcılara birinci elden anlatmak, doğrudan yabancı yatırımı ülkemize yönlendirmek, yurt dışındaki ticaret fırsatlarından özel sektörümüzü haberdar etmek, riskler ve fırsatlar hakkında güncel ve hızlı bilgilendirmeler yapmak konusunda ticaret müşavirlerimize önemli sorumluluklar düşüyor" dedi.

Kalkınma ajansları ile ticaret müşavirlikleri arasında tamamlayıcı bir ilişki olduğuna dikkati çeken Yılmaz, şunları kaydetti:
"Siz bir yatırımcıyı bir bölgeye yönlendirdiğiniz zaman o bölgede soru sorabileceği, yardım alabileceği bir kurumsal alt yapı var. Kalkınma ajansımız veya yatırım destek ofisimiz bir ülkeye gittiği zaman o ülkede bu ajanslarımıza yol gösterecek, onlara ülke hakkında bilgi sunacak, ülkenin potansiyelini ve fırsatlarını ajansımızın bölgesiyle ilişkilendirmede yardımcı olabilecek müşavirlerimiz var. Bu iki gücü ilişkilendirmemiz ve birlikte çalışır hale getirmemiz son derece önemli."
Kalkınma ajansları ile müşavirlerin ortak çalışmasının önemli olduğunu dile getiren Yılmaz, şöyle konuştu:
"Biz, aynı takımın oyuncularıyız, farklı isimlerimiz de olsa kurumlar olarak kariyer olarak farklı isimler altında görev yapsak da aslında aynı ekibin birer parçasıyız. Bu ruh ve anlayış içinde stratejilerimizi iyi belirleyip, sorunlara çok fazla boğulmadan o sorunları ortaya çıkaran şartları iyi analiz edip, onlarla nasıl mücadele edeceğimizi birlikte kararlaştırıp, ortak bilgi tabanlı hedeflere dayalı işbirliğimizi geliştirmede her bakımdan fayda vardır diye düşünüyorum."
Kaynak: AA