Bodrum'da, Zeytinyağı Tadım Etkinliği Düzenlendi

Bodrum'da zeytinyağı tadım etkinliği düzenlendi.

Zeytin Dostu Derneği ile Türkiye Seyehat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Bodrum Yürütme Kurulunca, zeytinyağı tadım etkinliği gerçekleştirildi.

Sağlıklı ve sağlıksız üretilen zeytinyağları hakkında bilgi de verilen etkinliğe turizmciler yoğun ilgi gösterdi.
Zeytin Dostu Derneği Genel Sekreteri ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Teknik Danışmanı eczacı Atilla Totoş, gazetecilere yaptığı açıklamada, zeytinyağının koruyucu hekimlikte çok önemli olduğunu söyledi.

Zeytinyağının aç karnına bir çorba kaşığı içilmesinin mucizelere yol açtığını ifade eden Totoş, doğru bilinen yanlışlar da olduğunu kaydetti.

Totoş, "Çuvalda zeytini bekletmek ve yüksek ısıda sıkmak çok yağ almaya yol açar düşüncesi müthiş bir yanılgıdır. Çünkü teknik çok ilerledi" dedi.

Yüksek ısıların yanı sıra 20 derecelerde sıkarak da zeytinyağı elde edilebildiğini anlatan Totoş, şöyle konuştu:
"Soğuk sıkarak da aynı miktarda zeytinyağı alıyoruz. Köylümüzün bu yanılgıdan dönmesi en büyük ihtiyacımız. Köylüler çuvaldan vazgeçmeli, imece yapmalılar, yüksek miktarda sağlıklı ürünü fabrikaya getirmeliler, fabrika sahipleri de kötü ürünle iyi ürünü peş peşe sıkmaktan vazgeçmeli. Isıları 20 derece civarına indirmeliler. Bunu yaparlarsa sağlıklı yağ elde edecekler."
"Bilimsel verilere göre zeytinyağı kansızlık rahatsızlığı olan kişilere iyi geliyor. Kalsiyum, magnezyum ve demir gibi minerallerin emilimini artırıyor" diyen Totoş, şunları söyledi:
"Bilimsel çalışmalar bunu doğruladı. Kansızlığı bulunan bir vatandaşımız bir ay boyunca her sabah zeytinyağı içmeye başlıyor, kontrole gittiğinde de iyileşme sürecinde olduğu doktoru tarafından tespit ediliyor. Kemik erimesinde ve hamilelik döneminde ilaç kullanan kişiler, ilacın yanında zeytinyağı da kullanabiliyor. Böylelikle tedavi sürecini güçlendiriyor."
Pakistan ve Hindistan'ın Türkiye'den gelişmiş bir ülke olmadığını kaydeden Totoş, "İngiltere, ABD ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde polifenol sayısı yüksek ve kusursuz yağlar eczanelerde satılıyor. Biz bunun Türkiye'de de olması gerektiğini söylüyoruz" diye konuştu.

TÜRSAB Bodrum Yürütme Kurulu Başkanı Sevinç Gökbel ise etkinliğe katılan turizmcilerin sağlıklı zeytinyağı konusunda bilgilendirilmesini sağladıklarını ifade etti.

Daha sonra turizmcilere, fabrikadan çıkan sıcak ve soğuk işlenmiş zeytinyağlarıyla ilgili tadım yaptırıldı.
Kaynak: AA