Martin Luther King İlham Vermeye Devam Ediyor

Amerikan yurttaşlık hakları hareketi önderi Martin Luther King, doğumunun 86. yıl dönümünde siyahiler için ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

Ülke genelinde resmi tatil olan ve her yılın ocak ayının üçüncü pazartesi günü olarak belirlenen Martin Luther King Günü, bu yıl siyahilere karşı polis şiddetinin yakın zamanda hiç olmadığı kadar gündemde yer aldığı bir dönemin ardından kutlanıyor.
Irkçılık tartışmalarının yeniden patlak verdiği ülkede, Ferguson'da geçen yılın ağustos ayında 17 yaşındaki siyahi genç Michael Brown'ın ölümüyle ilgili toplanan jürinin, beyaz polis memuru Darren Wilson'ın yargılanmasına gerek olmadığı yönündeki kararı, New York'ta siyahi Eric Garner'ı kaçak sigara sattığı iddiasıyla gözaltına alma girişimi sırasında boğarak öldüren polis memurunun yine jüri tarafından aklanması, tüm ülkeyi ayağa kaldırdı.
Başkent Washington'dan Seattle'a, New York'tan Oakland'a kadar ülkenin dört bir tarafı, bazıları hala süren protesto gösterilerine sahne olurken, kimi gruplar Martin Luther King'in mirasına sahip çıkarak yeni bir toplumsal değişim akımı yaratma çabasında.
Twitter'da #ReclaimMLK (King'i yeniden sahiplen) etiketi etrafında örgütlenen aktivistler, King'in 1960'larda önderliğini yaptığı "sivil itaatsizlik" eylemlerinin yeniden canlandırılması çağrısında bulundu.
Michael Brown'ın ölümünün ardından düzenlenen protestoların bazılarını organize eden "Ferguson Action" grubu, web sitesinden yaptığı açıklamada, King'in "radikal, ilkeli ve uzlaşmaz" yaklaşımının günümüzdeki protestolar için de model olması gerektiğini ifade etti.

King'in mirasının, onu öncülük ettiği hareketten koparmak isteyenler tarafından çarpıtılıp ticarileştirildiğini öne süren grup, açıklamasında, sayısız kişinin hayatına mal olmuş bir yurttaşlık hakları hareketinin "vaiz kürsülerinin arkasına saklanan takım elbiselilerin" eline bırakılamayacağını belirtti.

Grup ayrıca Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) rakamlarına göre her hafta ortalama iki siyahi Amerikalının beyaz polisler tarafından "haklı görülebilecek gerekçelerle" öldürüldüğü bir ortamda, "siyahilere karşı ilan edilen savaş"a direnmek için Martin Luther King Günü'nde ülke genelinde sokaklara çıkıp sivil itaatsizlik eylemleri yapılacağını duyurdu.
Siyahilerin önde gelen aktivist gruplarından "Organization for Black Struggle" (Siyahi Mücadele Örgütü) da yayımladığı mesajda, mücadelelerinin Martin Luther King'in izinde hem sistemi hem de kendilerini dönüştürmeye yönelik olduğunu ifade etti.

- "Bir hayalim var..."
King'in, 52 yıl önce başkent Washington'da düzenlenen ve 250 bin kişinin katıldığı insan hakları yürüyüşünde yaptığı tarihi konuşma, siyahi vatandaşların hak arayışlarında dönüm noktası olmuştu.
İstihdam, barınma, oy verme ve eğitim alanlarında eşitlik için toplanan kalabalığa seslenen King, "Bir hayalim var: Gün gelecek dört küçük çocuğum, derilerinin rengine göre değil karakterlerine göre değerlendirildikleri bir ülkede yaşayacaklar" dediği konuşmasıyla siyahi vatandaşların haklarını elde etme yolculuklarının fitilini ateşlemişti.
King'in konuşmasından bir yıl sonra, ABD Kongresi'nin oy verme sisteminde ve belediyeler tarafından kontrol edilen kamu alanları kullanımı konularında ırkçılığa dayalı ayrımcılıkla mücadeleyle ilgili ilk kanun olan Medeni Haklar Kanunu (Civil Rights Act) çıkarılmıştı.
Aynı yıl King, Nobel Barış Ödülü'nü alırken, yasayla sadece siyahiler değil, tüm azınlıklar ve kadınlar için de daha fazla istihdam ve yüksek eğitim fırsatlarının önü açılmıştı.

Kaynak: AA