Arınç'tan Sözcü'nün birinci sayfasına tepki

Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, ilk kez Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'nun ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu. Başkanlık sistemi eleştirilerine cevap veren Arınç, Sözcü gazetesinin birinci sayfasına tepki gösterdi.

Arınç'tan Sözcü'nün birinci sayfasına tepki
Arınç'tan Sözcü'nün birinci sayfasına tepki
Bakanlar Kurulu, ilk kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen toplantı, saat 12.30 sıralarında başladı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, toplantısı sonrası düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Arınç'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

'Cumhurbaşkanımızın başkanlık ettiği ilk Bakanlar Kurulu toplantısını yaptık. Anayasa'da Cumhurbaşkanımızın Bakanlar Kurulu'nu toplama yetkisi vardır. Sadece Abdullah Gül ve Necdet Sezer kendilerine verilen yetkiyi cumhurbaşkanlıkları süresince kullanmadı.

Toplantı öncesi Cumhurbaşkanı ile Başbakan bir görüşme gerçekleştirdi. Sayın Cumhurbaşkanımız açış konuşmasında, Sayın Başbakanımızın ve hükümetinin ve kendilerinin, sadece millete hizmet amacıyla çalıştığını, başbakanlığı döneminde de cumhurbaşkanlığı döneminde de başka bir gayesinin bulunmadığını, millete hizmet yolunda çalışmak için de cumhurbaşkanlığının görev ve yetkilerinin olabildiğince daha çok koşarak, çalışarak, hükümet ile uyum içerisinde bir gayret göstererek gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Hükümetle uyumu bozmaya çalışan veya cumhurbaşkanı ve hükümet arasında bir çekişme varmış gibi gösterenlerin yanlış iş yaptığını söyledi.

Her bakanımızın sunduğu görüşmelerle ilgili bürokratlar da toplantıya katıldı. Cizre'de yaşanan olaylar da gündeme geldi. Bu nedenle Jandarma Genel Komutanı da hazır bulundu. Bürokratlardan ek bilgiler alındı.

Cizre'de yaşananlar gündemimizdeydi. Çözüm sürecini yakından ilgilendiriyor. Sinsi bir boyutu olabileceği düşünülüyor. 12 yaşında ölen masum yavrumuz ve diğer ölenler hepsi bizim için çok değerlidir. Konu üzerinde çalışmalar yapılıyor.

Adli süreç var. Bir de idari soruşturmamız var. Cizre nüfusu çok yoğun olan bir ilçemiz. Cizre'ye daha çok polis ve araç takviyesi yapıldı. Bunun dışında süratle olaylara müdahale edilecek zırhlı araçlar olay yerine gönderildi.

Bunlar hepsi bir mesaj olabilir. Buralar bizim diyen bir eşkiya grubu varsa, bunları buradan uzaklaştırmak hükümetimizin görevidir. Cizre konusundaki hassasiyeti biliyoruz. Olaylarla ilgili sorumluların yargı önüne çıkarılması gayemizdir.

Müteakip Bakanlar Kurulu toplantımız 26'sında, her zaman olduğu gibi Başbakanlık'ta yapılacak. Cumhurbaşkanımız tekrar başkanlık yapmak isteğini söylerse Başbakanımız'la konuşarak karar vereceklerdir. Rutin olarak tekrarlanmayacak.


CHP'nin bütün sözcüleri başkanlık sisteminden bahsediyor. Parti sözcülerin ağzı pek çok şeye müsait, sayın Başbakanımızı hedefe koyuyorlar. Bugün Cumhurbaşkanımız halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanıdır.

Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri 1982 Anayasası'ndaki gibidir. Bu bir çelişki midir? 2007 yılında Sayın Abdullah Gül, Melis'te seçilmiş olsaydı, 267'nin arkasına sığınanlar insafa gelmiş olsaydı, anayasa değişikliği yapılmayacak cumhurbaşkanı Meclis tarafından seçilmeye devam edilecekti.

Meclis'i kilitleyip de halkın seçmesine yol açanların şimdi bundan şikayet etmeye hakkı yoktur. Cumhurbaşkanını halk seçmiştir ancak yetkileri anayasada belirtilen yetkilerdir. Yeni anayasanın yapılması gündeme geldiğinde halk buna evet derse söylenenlerin hepsi bu yeni anayasadan sonra mümkün olacaktır.

En doğrusunu Bahçeli yaptı. 'Erdoğan'ın başkanlık etmesi anayasada vardır, bu yetkiye hiçbir şey söyleyemeyiz' dedi.

Bir herkes kendi yetki ve sorumluluğu çerçevesinde hareket ediyor. Biz bu toplantıyı ilk defa yapıyor olsaydık 20 tane sual sormanız lazımdı. Ama bunu daha önce Turgut Özal 7 defa yapmış. O günün gazete haberlerinde bu adam başkan mı oluyor dememiş.

Sayın Demirel giderayak 4. defa başkanlık etmiş. Korutürk, Evren ve Cemal Gürsel için sorulmamış. Tayyip Erdoğan Anayasa'da 40 yıldır olan bir yetkiyi kullanıyor ve başkanlık mı ilan etti diye eleştiriliyor. Sayın Recep Tayyip Erdoğan, yetkisini kullanıyor ve Bakanlar Kurulu'na başkanlık ediyor. Bir daha yapar mı? İsterlerse bunu Başbakan ile müzakere ederler. Belli zaman periyotları içerisinde olmasa da bunların kullanılma imkanı vardır. Bir başkanlığa giden yol gibi bir durum yok.

Bir gazetede herkesin başına kavuk koymuşlar. Eski tabirlerle kimimizi sadrazam yapmışlar. Böyle saçmalıklarla uğraşacaklarına basın-yayın ilkelerine uygun daha ciddi işler yapsalar faydalı olacaktır.