Suriyeli Bebekler Meram Tıp’ta İşığa Kavuştu

Suriye’deki iç savaş nedeniyle Konya’ya göç etmek zorunda kalan Suriyeli ailelerin; bir tanesi 7 günlük, diğeri 10 günlük olan bebekleri Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirilen başarılı göz ameliyatları ile sağlıklarına kavuştu.

Suriyeli Bebekler Meram Tıp’ta İşığa Kavuştu

Ameliyatı gerçekleştiren Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Okka, bebeklerin sağlık durumu ile ilgili bilgi vererek, “Bebeklerimizde teşhis ettiğimiz ‘Primer Konjenital Glokom’ yani doğuştan görülen göz tansiyonu yüksekliğine bağlı görme sinirlerinin hasara uğraması hastalığı on binde bir oranında görülen bir hastalıktır. Bu hastalıkta ilk tanı genellikle bebekle ilk kez karşılaşan kadın-doğum uzmanı, yeni doğan uzmanı, ya da hasta yakın¬ları tarafından konulabilir. Doğumlarından hemen sonra hastalıkları teşhis edildiği için şanslı olan Suriyeli bebeklerle ilgili gerçekleştirmiş olduğumuz operasyonlar da son derecede başarılı olmuştur” dedi.

‘Primer Konjenital Glokom’da en fazla görülen anormalliğin ‘İzole Tra¬bekülodisgenezis’ şeklinde ifade edilen göz içi bölmeciklerinde görüldüğünü ifade eden Okka; göz içi basıncının artışının tek nedeninin trabeküler ağ örgüsündeki gelişim bozukluğu olduğunu; göz ve eklerinde göz içi basıncının artışına neden olabile¬cek başka anormallik görülmediğini; genellikle her iki gözün birlikte etkilendiğini ama iki göz arasında tablonun ağırlığının farklı olabileceğini; erkek bebeklerin kızlardan biraz daha fazla etkilendiğini belirtti.

KONJENİTAL GLOKOM NASIL ANLAŞILIR?
Prof. Dr Mehmet Okka ‘Konjenital Glokom’un beş temel belirtisini; ışığa aşırı duyarlılık, aşırı sulanma, göz kapağının özellikle gün ışığında kasılması, büyük veya iri göz, beşincisi ise korneanın grimsi beyaz görünümü şeklinde sıraladı. Bahsettiği bulgulardan şüphelenilen çocukların mutlaka glokomda uzmanlaşmış bir göz hastalıkları hekimi tarafından görülmesi gerektiğini ifade eden Okka, bu hastalığın tedavisi geciktirilmeden bebeğin ameliyat edilmesi gerektiğini, tedavi gecikirse bu durumun çocuğun körlüğüne yol açabileceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA