Davutoğlu: Bahçeli Demirel'le olan pozuna baksın

Başbakan Ahmet Davutoğlu NTV-Star canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu.

Davutoğlu: Bahçeli Demirel'le olan pozuna baksın
Davutoğlu: Bahçeli Demirel'le olan pozuna baksın
Başbakan Ahmet Davutoğlu, NTV-Star ortak yayınında Oğuz Haksever'in sorularını yanıtladı. Davutoğlu Paris'teki yürüyüşü doğru bulduğu için katıldığını söylerken Netenyahu'ya da cevap verdi.

İşte Davutoğlu'nun o açıklamarı:

Brüksel'e gittiğim zaman onlara şunu sordum: Siz Türkiye'de kaç gazeteci tutuklu zannediyorsunuz? dedim. 10 isim var. Bunların da 3'ü daha önce serbest bırakılmıştı. 7 gazetecinin neden tutuklandığını tek tek izah ettim. Tümü şiddet kullandığı için tutuklanmış ve çoğu bizim iktidarımız öncesi.

"NETANYAHU'DAN İZİN ALACAK DEĞİLİZ"


Bütün dünya liderlerini cumhurbaşkanımıza ve bana tepkide bulunmaya çağırdı ama yalnız kaldı. Biz insanlık onuru neyi gerektiriyorsa ve bu toprakların çocuğu olmak neyi gerektiriyorsa onu yaptık yapmaya devam edeceğiz. Bunun içinde Netenyahu'dan izin alacak değiliz. Amerika Birleşik Devletleri sözcüsü Türkiye'de büyük haber olur ama Amerika'da bir açıklamadır kayda geçsin diye yapılan İsrail yanlısı tutum yoktu ama olsa bile fark etmezdi bizim tutumumuzu bir yerden test etmeye ihtiyacımız yok doğru olanı yaparız.

"DİNK DAVASINDA GEREKEN YAPILACAK"


-Yargının ayağa kalkabilmesi için Dink davasının çözülmesi lazım diye yorumlarda bulunuldu. Neler söyleyeceksiniz?

Hrant Dink'i çok iyi tanıyorum. Kendisiyle de birkaç panelde bir araya geldim. Çok önemli bir şahsiyetti. Cinayetin aydınlatılması hukukun sorumluluğındadır. Hrant Dink sembolik olarak önemlidir. Ama bu herhangi bir vatandaşımız öldürülse de tutumumuz aynı olurdu. Savcıların eli serbesttir, ne gerekiyorsa yapılacak. Bu cinayetin tam aydınlatılması kritik bir eşiktir. Hrant Dink ise başlı başına sembolik olarak önemli çünkü orada bir de etnik ve dini anlamda bir çatışma çıkarma gayesi var.

"VATANDAŞ KATLEDİLEREK DEVLET KORUNMAZ"

-Bu dava 8 yıl sürdü? Neden bu kadar sürdü?

Hukuk siteminin içinde bazı yapılar var. Devleti korumak adına bir şeyler yaptıklarını zannediyorlar. Vatandaş katledilerek devlet korunmaz.

PARALEL YAPININ YAPTIKLARI ORTADA

-Dinelemeler hakkında neler söyleyeceksiniz?

Bu paralel yapı herkesi dinledi. Bu yapı MİT Tır'larına yaptığı operasyonla direkt devleti hedefe almıştır. Çok organize biçimde her beraber bir eylem var. Bürokrasi'de herkes devlet karşısında tek başınadır. Geçimişte de vesayet ve loca vardı. Kimseyle hiçbir vatandaşımızla problemimiz yok.

Amerikan kongresinde neler yaptıklarını biliyoruz. AK Parti'ye zarar vermek adına devlete zarar vermek istediler.

TÜRKİYE'Yİ ATEŞİN İÇİNE SOKMAK İSTİYORLAR


-Çözüm sürecinde Cizre olaylarında kritik bir süreç. Öcalan Cizre'ye Hatip Dicle'yle mesaj yolladı. Bu olayları kim provoke ediyor?

Çözüm süreci bu ülkenin en önemli projesidir. Böyle bir projeyi engellemek isteyen çok taraf var. Cizre kritik. 1. Dünya savaşında oluşturulan yapay sınırlar üzerinde oyun oynuyor. Türkiye'yi bu ateşin içine sokmaya çalıştılar.

Türkiye'nin güvenlik hattı Irak'ın kuzeyinden geçiyor. Çözüm sürecini herkes benimserken HDP ve HÜDA PAR arasında çıkan gerginlik. Cizre'de her şeyi kontrol altına alacağız. 12 yaşındaki çocuğumuz öldürüldü. Bunu hemen provoke edip polis vurdu dediler. Sonra ortaya çıktı ki, av tüfeğiyle vurulduğu ortaya çıktı.

DEMİRTAŞ BİLDİĞİ BİR ŞEY VARSA BİZİMLE PAYLAŞMALI

-Demirtaş bunlar devlet içinde çöreklenmiş bir yapıdır dedi.

Bu doğru bir şey değil. Demirtaş'ın bildiği bir şey varsa bunu bizimle paylaşmalı.

-Seçim dönemine girilmişken çözüm sürecinde ilerleme olmaz deniyor

Bir geciktirme olmaz. Bugün seçimleri kaybedeceğimizi bilsek devletin menfaati için bunu yaparız.Silahsızlanma olsa seçim pahasına o adımı atarım.

-Müzakereler nasıl olacak?

Siyasetin konuşulduğu yerde silah olmaz. Kamu düzeni açısından Cizre bir testtir. Bakın TRT Şeş TRT Kurdi oldu. Ne oldu? Varsa birinin teklifi toplumsal barış için o adımı da konuşuruz.

-İzleme komitesi ne durumda?

HDP heyeti gidip geliyor. Arkadaşlarımız onlarla görüşüyor. Mesele sadece HDP ve örgtüsel yapıyla alakalı bir durum değil. Daha geniş bir platformda bunu tartışılır.

GENÇ NÜFUS ÇOK ÖNEMLİ

-Şeffaflık ve imar paketi açıkladınız. Akla siyasi etik meselesi geldi.

Hükümeti kurduktan sonra bir planlama yaptık. Önce çözüm süreci ve çıkabilecek krizlere müdahale. Sonra her bakanlığı ziyaret ettim. 25 sektörde 1350 eylem planı hazırladık. Ekonomiyi dönüştürecek bir paket. Nüfusu yaşlanan bir ülkenin ortaya bir iddia koyması mümkün değildir. Biz nüfusu arttırıp iş bulalım dedik. Bu yapıcı bir anlayış.

Şeffaflaşma 12 yıldır üzerinde durduğumuz bir yer. Herkes yapacağı yardımı şeffaf bir şekilde yapsın. Şeffaflık bir zihniyet meselesidir. Bunun konjonktürle alakası yok. Yanlıştan kaçınmak herkesin görevidir. Dünyanın en şerefli makamlarından biri milletvekiliğidir.

Bir vatandaşımızın bir binası ve yeri değer kazanıyorsa bu vatandaşımıza aittir.

Kamulaştırmada bir vatandaşımızın yeri meclis kararıyla değeri artıyorsa bu ayrı.

"MUHALEFET İHSAS-I REY YAPTI"


-Meclis komisyonu 4 eski bakanla ilgili bir şey hazırladı. Kardeşim olsa kolunu kopartırız. bunu ona bağlayabilir miyiz?

Eline, beline diline hakim ol. Bu düsturdan hareketle evet kardeşim olsa bu kanıtlansa bunu yaparım. Dosya takipsizlik veirlmiş. AK Parti komisyon kurulsun demiş. Biz bu kadar hassasken muhalefet ihsas-ı rey yaptı. Bu komisyon hukuk komisyonu. Benim de bu üyelere asla bir yönlendirmem olmamıştır.

-Meclis Başkanı Çiçek bu olay bitmez dedi.

Kendisi bunun açıklmasını da yaptı. Bu da ihsas-ı reydir. Kişilerin şahsi kanaatleri olabilir.

"BAHÇELİ DEMİREL İLE OLAN POZUNA BAKSIN"

-Cumhurbaşkanın Bakanlar Kurulu'nu toplaması için ne diyeceksiniz?

Necdet Sezer ve Abdullah Gül haricinde daha önce kullanıldı. Sayın Bahçeli bunun rejimi zayıflattığından falan bahsediyor ama Demirel'in başkanlığında kendisinin fotoğrafı var.

Benimle Cumhurbaşkanım arasında nifak tohumları ekmek istiyorlar. Ama buna asla izin vermem. Fahri Korutürk, Kenan Evren, Turgut Özal ve Süleyman Demirel yapmış. Bu anayasal bir hak. Bu toplantı yapıldı diye Başbakan'ın gücü azalmaz. Türkiye'de yaşanan bu 4.5 ay siyasi etiğin nasıl olduğu ortadadır.

Bizim Cumhurbaşkanlığı makamını bilgilendirmemiz gayet normal. Kendisinin tecrübelerinden faydalanmamız önemli.