'Hayata Dönüş Operasyonu' Soruşturması

Kamuoyunda "Hayata Dönüş Operasyonu" olarak bilinen 2000 yılındaki cezaevi isyanlarının bastırılmasıyla ilgili hakkında dava açılan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ali İhsan Demirel'in yargılanmasına, Yargıtay 5. Ceza Dairesinde devam edildi.

Sanık Demirel'in duruşmalardan vareste tutulduğu için katılmadığı duruşmaya, müdahil avukatları ile Türkiye Barolar Birliği ve Ankara Barosu Avukat Hakları Merkezi'nden gözlemci avukatlar katıldı.

Duruşmada, müdahil avukatların, Yargıtay Cumhuriyet Savcısının esas hakkındaki mütalaasına ilişkin görüşlerini içeren 8 sayfalık ortak dilekçe okundu.
Avukat Selçuk Kozağaçlı, Bayrampaşa Cezaevi'nde 12 kişinin öldüğü olayla ilgili soruşturmayı yürüten Savcı Demirel'in, delilleri gizlediğini, dosyaya girmemesi için elinden geleni yaptığını, açıkça isim yazılarak şikayet edilen kişilerden biri hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdiğini, diğeriyle ilgili 11 yıl herhangi bir işlem yapmadığını savundu.
Suçun vasfının yeniden tanımlanarak, Demirel'in "suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme", "Suçluyu kayırma" suçlarından cezalandırılmasını isteyen Kozağaçlı, olayda 12 ölü, 300'den fazla yaralı olduğunu, bu kapsamda alt sınırdan uzaklaşılarak 14 yıl hapis cezası verilmesi gerektiğini ileri sürdü.
"Ya hakkın, ya kulun önünde bu hesaplar görülecektir. Ali İhsan Bey, bir cumhuriyet savcısını ürkütecek bir ceza almalıdır" ifadesini kullanan Kozağaçlı, Demirel'e verilecek cezanın, savcıların, kendilerinden olmayacak bir şey istendiğinde, "Hayır, Ali İhsan'ın başına geleni biliyorum, ona yaptırdınız ama ben bunu yapmam" demesini sağlayacak bir ceza olmasını istediklerini söyledi.

Duruşmaya verilen aranın ardından ara karar okundu.
Sanık Demirel'in son savunması için istediği süre de dikkate alınarak, duruşmanın ertelenmesine karar verildi.

Bu sırada, Avukat Ömer Kavili, Demirel'in son savunma hakkının kısıtlanmaması kapsamında son sözlerinin sorulabilmesi için, duruşmadan vareste tutulması kararının kaldırılmasını, gelecek celsede hazır bulunmasını istedi.
Daire Başkanı Bahri Demirel ise bu hususların sanık Demirel'e bildirileceğini, son sözlerini söylemek için duruşmaya katılıp katılmayacağına kendisinin karar vereceğini söyledi.

-Savcı Demirel hakkındaki şikayetler
Mağdur aileleri, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ali İhsan Demirel hakkında, "operasyonun sorumluları hakkında 10 yıl boyunca dava açmadığı, 2010 yılında ise sadece 39 ere dava açıldığı" gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.
Bakırköy 15. Ağır Ceza Mahkemesi, Demirel hakkında, "görevinin gereklerine aykırı hareket etmek, görevini ihmal etmekten" kamu davası açmıştı.
Demirel, savcı olması nedeniyle ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 5. Ceza Dairesinde yargılanıyor.
Kaynak: AA