'5. Ulusal Antepfıstığı ve Badem Çalışma Grubu' Toplantısı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Necdet Kaplan, "Türkiye Antepfıstığı üretiminde dünyada 3, badem üretiminde ise 4. sırada" dedi.


Kaplan, bir otelde düzenlenen, "5. Ulusal Antepfıstığı ve Badem Çalışma Grubu" toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de Antepfıstığı ve badem yetiştiriciliğine ilginin her geçen gün arttığını belirterek, bu türlerin ana vatanının Türkiye olduğunu söyledi.

Türkiye'nin badem ve Antepfıstığı konusunda büyük bir zenginliğe sahip olduğuna işaret eden Kaplan, ülkenin bu konuda özel bir konuma sahip olduğunu vurguladı.

Kaplan, Antepfıstığı ve badem yetiştiriciliğinin geliştirilmesi, modernleştirilmesine çalıştıklarını kaydederek, şöyle dedi:

"Türkiye Antepfıstığı üretiminde dünyada 3, badem üretiminde ise 4. sırada. TÜİK verilerine göre 2012'de geçen Antepfıstığı üretimi 150 bin ton iken geçen yıl bu 89 bin tona düştü. Bademde ise 80 bin tonu aşkın üretim sözkonusu."

Mardin Vali Yardımcısı Ali İkram Tuna ise vatandaşların bu tür gıdaları fiyatının yüksek olması nedeniyle yeterince tüketemediğine işaret ederek, üretimin henüz istenilen seviyeye ulaşamadığını dile getirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Bekir Kılıç da dünya nüfusunun her geçen gün arttığına dikkati çekerek, bu doğrultuda gıda ihtiyacının karşılanmasında sorun yaşandığını ifade etti.

Kılıç, Türkiye'nin yakaladığı tarımsal büyümenin sürekliliğin sağlanması gerektiğini anlatarak, "Mardin, Antepfıstığı üretiminde Türkiye'de 9, bademde ise 14. sırada" şeklinde konuştu.

Toplantıda daha sonra Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Salih Kafkas, "Antepfıstığı ve bademde moleküler yöntemlerle ıslah süresini kısaltarak yeni çeşitlerin geliştirilmesi" konulu bir tebliğ sundu.

Sektörde yaşanan sorunlar, çözüm önerileri ve pazarlama konularının ele alınacağı toplantının yarın sona ereceği belirtildi.

Kaynak: AA