700 Yıllık Tarihi 'Dokuz Göz' Köprüsünün Restorasyonuna Başlandı

Kütahya'nın Simav ilçesinde bulunan ve Germiyanoğlulları Beyliği döneminden kalma yaklaşık 700 yıllık " Dokuz Göz" tarihi köprünün restorasyon çalışmaları başlatıldı.


Karayolları 14. Bursa Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ihale sonucu başlayan çalışmada, köprünün eksik olan taşları tamamlanacak, yağmur sularına karşı drenaj çalışması ve çevre düzenlemesi yapılacak.

İhaleyi alan firma yetkilisi Hüseyin Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi köprünün restorasyon çalışmalarını 300 günde tamamlamayı planladıklarını söyledi.

İlk önce, tamamen taş yapıdan oluşan köprünün ortaya çıkarılması için çalışma yürüttüklerini belirten Güler, "Daha sonra köprü bölgesine gelen yağmur suları için drenaj hatlarının çekilerek içinde oturma terasları olan çevre, düzenlemesini yapacağız. Köprünün aslına uygun olarak restorasyonunu gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Simav Kent Müzesi Müdürü Özkan Sulak da bölgenin tarihi varlıklarının korunması açısından, Dokuz Göz Köprüsü'nün günün şartları çerçevesinde restorasyonu ve gelecek kuşaklara taşınması için çalışmaların başlatıldığını dile getirdi.

-Tarihi Dokuz Göz Köprüsü

Simav-Naşa-Bursa karayolunun 3'üncü kilometresinde, güney kuzey doğrultulu 9 kemerli köprü, zamanla suyunun azalmasından dolayı ırmak yatağı 150 metre kuzeye kaydığı bildirildi.

Köprünün, Germiyanoğulları Beyliği döneminde Babuk Han tarafından yaptırıldığı varsayılmaktadır.

Kaynak: AA