İzmir'deki Römorkör Kazası

İzmir Tersanesinde meydana gelen römorkör kazasıyla ilgili soruşŸturma yürüten Deniz Kuvvetleri KomutanlığŸı Güney Deniz Saha KomutanlığŸı Askeri SavcılığŸının hazırladığŸı iddianamede 6 askeri personel hakkında "taksirle birden fazla kişŸinin ölümüne neden olma" suçlamasıyla 2 ile 15 yıl arasında değŸişŸen hapis cezası istendi.


İzmir Tersanesi'ne bakım ve onarım için getirilen TCG DeğŸirmendere römorkörünün 23 Aralık 2013'te onarım işŸleminin tamamlanmasının ardından bakım havuzundan denize indirildiğŸi yan yatması, 8'i asker 10 kişŸinin şŸehit olması olayıyla ilgili soruşŸturma yürüten askeri savcılık, subay ve astsubay 6 asker personel hakkında iddianame hazırladı.

Kaza sırasında gemide bulunan ve kurtulan askerlerin ifadeleri, bilirkişŸi raporları, olay anının görüntüleri ve olay yeri incelemesinin ardından hazırlanan iddianamede TCG DeğŸirmendere Komutanı Deniz YüzbaşŸı E.U., 2. Komutan Deniz ǜsteğŸmen R.K., BaşŸçarkçı Deniz ǜsteğŸmen LJ.E., BaşŸçavuşŸ Y.LJ., ǜstçavuşŸ T.T. ve Deniz ǜsteğŸmen Y.M.K hakkında, "taksirle birden fazla kişŸinin ölümüne neden olmak" suçlamasıyla 2 ile 15 yıl hapis cezası istendi.

İddianamede aralarında dönemin tersane komutanı emekli Deniz Albay M.ǖ., tersanenin işŸletme müdürü Deniz Albay şž.Y. ve Havuzlar Grup Komutanı Deniz YüzbaşŸı A.ǖ.'nün de bulunduğŸu askerler hakkında kovuşŸturmaya yer olmadığŸı belirtildi.

İddianamede bilirkişŸi raporu ve kazadan kurtulanların ifadelerine göre kazanın havuzlama öncesi römorkörün tatlı su tankının boşŸaltılması ve alternatörlerin çıkarılmasından kaynaklandığŸı, ranza, buzdolabı gibi sabitlenmemişŸ ağŸırlıkların yer değŸişŸtirmesinin yan yatmayı hızlandırdığŸı ve römorkördeki işŸçilerin dışŸarı çıkmasını engellediğŸi ifade edildi.

Gemide karbonmonoksit veya bir başŸka gazın yayılmasına sebebiyet verecek patlama ya da sızıntının olmadığŸının ifade edildiğŸi iddianamede asker ve işŸçilerin suda boğŸulma sonucu şŸehit olduğŸu belirtildi.

İddianamede geminin kaza nedeniyle çok büyük hasara uğŸradığŸı, hizmet dışŸına ayrılma ihtimalinin de kuvvetli olduğŸu, hazine zararının belirlenmesi ve askeri savcılığŸa bildirilmesinin ardından şŸüpheli askerlerden kamu davasıyla görülecek tazminat davası dahilinde tahsil edilmesi talebiyle ek iddianame hazırlanacağŸı da ifade edildi.

ǖte yandan olayda yaşŸamını yitiren işŸçilerin avukatının askeri savcının bazı personel hakkında kovuşŸturmaya yer olmadığŸı yönündeki kararına itiraz ettiğŸi belirtildi.

Asker sanıkların, 11 Kasım'da askeri mahkemede hakim karşŸısına çıkacağŸı öğŸrenildi.

- Olay

KarşŸıyaka ilçesi Alaybey semtinde bulunan İzmir Tersanesi'ne bakım ve onarım için getirilen TCG DeğŸirmendere römorkörü, 23 Aralık 2013'te onarım işŸleminin tamamlanmasının ardından bulunduğŸu bakım havuzundan denize indirildiğŸi sırada yan yatmışŸ, kazada römorkör içinde bulunan 2'si işŸçi 8'i asker 10 kişŸi şŸehit olmuşŸ, 17 kişŸi de yaralanmışŸtı.

Kazayla ilgili "ihmali bulunduğŸu" iddiasıyla tutuklanan gemi inşŸa mühendisi ve havuzlama sorumlusu ǖ.U, KarşŸıyaka 1. AğŸır Ceza Mahkemesinde geçen ay görülmeye başŸlanılan dava kapsamında tahliye edilmişŸti.

 
Kaynak: AA