Fiyat ve Hava Şartları Biber Üretimini Düşürdü

Turgutlu'da, geçen yıl fiyatının düşüklüğü bu yıl ise hava koşullarının elverişsizliği yüzünden bir çok çiftçinin biber ekiminden vazgeçmesi nedeniyle rekolte düşüklüğünün yaşandığı bildirildi.


Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol, gazetecilere yaptığı açıklamada Sinirli mahallesinde geçtiğimiz yıllarda günlük olarak 10 ton biber teslimatı yapılırken, bu yıl çeşitli etkenlerden dolayı 4-5 tona kadar düştüğünü kaydetti.

Son 5 yıldır alternatif ürün olarak önplana çıkan biberin geçtiğimiz yıl çiftçiyi fiyat yönünden tatmin etmediğini söyleyen Şenol, "Bu yıl hem aşırı yağmur hem de biber ekim zamanında yağmurların devam etmesi nedeniyle yüzde 50'lilere varan bir rekolte düşüklüğü yaşamaktayız. Biber üretimini 5 yılda bin tonlara çıkaran Sinirli ve çevresindeki köylerimizde bu rakam bu yıl çeşitli sebeplerden dolayı 500 tonlara kadar düşmüştür" dedi.

Rekolte düşüklüğünün aksine fiyat olarak çiftçilerin iyi bir yıl geçirdiğine işaret eden Şenol, "İnşallah gelecek tarım sezonunda tekrar biber üretimine dönecektir. Köyümüzün tarım arazilerinde sarı sivri, charly, frenk, çarliston, jenapon, muz biberi, lombardi, makedon ve kapya gibi biber türleri yetiştirilmektedir" diye konuştu.

Sinirli mahallesi çiftçilerinden Ömer Çakı, 1 dönümden 4 ton civarı ürün alırken, bu yıl yağışların iyi gitmesi ve su sıkıntısının yaşanmamasından dolayı bu rakamın 5 tona yükseldiğini, ürünleri konserve fabrikası alıcılarına ve sözleşmeli fabrikalara verdiklerini söyledi.

Biber hasadına yeni başlanıldığını belirten Çakı, çiftçilerin biberlerin çeşidine göre 90 kuruş ile 1 lira 70 kuruş arasında müşteri bulabildiğini sözlerine ekledi.

Yaklaşık 5 yıl önce konserve fabrikalarının ve ziraat odasının tavsiyesi üzerine biber ekimine başlayan Sinirli mahallesi çiftçileri, Turgutlu, Manisa ve İzmir'de kurulu bulunan konserve fabrikalarının turşuluk biber ihtiyacını ve ihracatçıların yaş biber ihracatına cevap vermeye başlamıştı.

Kaynak: AA