Erzincan Valisi Akdemir, Altıntepe Kazı Alanında İncelemelerde Bulundu

Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, 2 bin 750 yıllık tarihe sahip Urartu dönemine ait Altıntepe'de yapılan kazı çalışmalarını inceleyerek bilgi aldı.


Üzümlü ilçesi sınırlarında kent merkezine 14 kilometre uzaklıktaki doğal bir tepe üzerine kurulu Altıntepe, sur duvarları, kabul salonu, açık hava tapınağı, kilisesi, mezarları ve gelişkin kanalizasyon şebekesiyle örnek bir yapıya sahip. Bu yıl ki çalışmalara ağustos ayı başında 22 kişilik ekip ile başlanırken, çalışmalar özellikle 1959 yılında yapılan ilk kazılarda ortaya çıkarılan mezar alanında yoğunlaştı. Urartu dönemine ait tek örnek olarak gösterilen mezarlarda temizlik yapılırken röleveleri yapıldı yeni planları çizildi.

Erzincan Valiliği olarak Erzincan'ın tarihi ve kültürel değerlerini açığa çıkarabilmek, ziyaretçilerin hizmetine suna bilmek için yoğun gayret içinde olduklarını ifade eden Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir bu yıl Kemah Kalesi ve Altıntepe çalışmalarında gayret gösteren hocalara teşekkür ettiğini, önümüzdeki yıllarda da çalışmaların artarak süreceğini söyledi.

Altıntepe kazı alanında yapılan çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulunan Akdemir; "Urartu birinci ve ikinci dönemine ait buluntular var. Dünyanın ilk bilinen kanalizasyon yada alaturka tuvalet sistemi burada. Gene bu sene Urartu dönemine ait hocamızın başkanlığındaki ekip çok önemli bir buluntuyu gün yüzüne çıkardılar. Urartu döneminin tek eseri olan tek örneği olan mezarlar burada ortaya çıkarıldı. İnşallah önümüzdeki yıl burada kazı evi ile birlikte bu çalışmalar belli bir noktaya geldikten sonra biz Erzincan'a gelen ziyaretçilerimize burayı hizmete sunacağız. hocamıza teşekkür ediyorum çünkü 2003 yılından beri burada kazı çalışmalarını yürütüyor" diye konuştu.

Kazı çalışmaları hakkında bilgiler veren Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu 2003 yılından beri sürdürdüğü kazıların 12. döneminin tamamlandığını, bu yıl çalışmalarda geçen yıllarda kalmış olan taş yapıda dış sur duvarları ve apadananın güney kısmında çalışmaları yoğunlaştırdıklarını özellikle mezarlıklara ağırlık verdiklerini belirtti.

Kaynak: AA