Saraçoğlu Mahallesi'nin Tahsislerinin Kaldırılması

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Saraçoğlu Mahallesi'nde tahsislerin kaldırılmasına ilişkin kararı yargıya taşıyacaklarını bildirdi.

Candan, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhuriyet döneminin ilk toplu konut alanı olan Saraçoğlu Mahallesi'nin yıkılmadan, restore edilerek halkın kullanımına açılması için çalışmalara devam edeceklerini ifade etti.

Saraçoğlu Mahallesi'nin tahsislerinin kaldırılarak, Özelleştirme İdaresi ve TOKİ'ye proje yapma yetkisi veren söz konusu karara karşı dava açacaklarını belirten Candan, şunları kaydetti:
"Saraçoğlu Mahallesi başkentin 70 yıllık hafızasıdır. 'İkinci Ulusal Mimarlık' üslubuyla tarihsel, kültürel, sosyal, siyasal değerleri Saraçoğlu Mahallesi'ni biricik kılar. İnsan eliyle, kent merkezinde oluşturulan bu doğal ve mimari doku, Ankara'nın bellek mekanıdır. Kızılay'da hava sıcaklığı 30 derece iken Saraçoğlu Mahallesi'nde 27 derecedir. Kızılay'da trafik gürültüsü kulakları sağır ederken, Saraçoğlu Mahallesi'nde rüzgarın sesi ile çınarların hışırtısını ve kuş seslerini dinlersiniz."
Candan, ayrıca TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak Dünya Mimarlık Günü etkinlikleri kapsamında "Sağlıklı Kentler, Mutlu Kentler" temasını Saraçoğlu Mahallesi üzerinden projelendireceklerini ifade etti.

Kaynak: AA