Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Diyarbakır'da

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "2014 yılında ürüne göre belirlenen elektrik bedelleri ödenecek. Dekar başına pamuk için 90, mısır 70 ve buğday için 20 lira olmak üzere ödeme yapan çiftçilerin blokeleri kaldırılacak" dedi.

Bakan Eker, Çüngüş Belediye Başkanı Zübeyir Aslanca'yı ziyaret etti. Eker, burada tarımsal sulama yapan çiftçilerin elektrik borçlarıyla ilgili açıklama yaptı.
Dicle Elektrik Dağıtım AŞ (DEDAŞ) ve çiftçi temsilcileri arasında mutabakatın sağlandığını belirten Bakan Eker, şunları söyledi:
"Sorun çözüldü diyebiliriz. Geçen hafta Ankara'da Diyarbakırlı çiftçi temsilcilerini, ziraat odası başkanı, firmanın sahibi ve yöneticilerini bir araya getirdik. Onların arasında yeni bir protokol imzalandı. Bu protokolde 2013 ve 2015 yılları için ayrı ayrı olmak üzere belirli şartlarda mutabakat sağlandı. 2013 yılı için ilan edilmiş trafo bazlı kampanya devam edecek. Ortalama 160 kilovat bir trafo için 6 bin lira 2013 yılı için elektrik faturaları ödemek suretiyle problem çözülüyor."
Diyarbakır'da sulamayı elektrikle yapan çiftçilerden bu fırsatı değerlendirmelerini isteyen Eker, anlaşma sağlanan şartlara riayet edilerek bu sorunun çözülmesi gerektiğine işaret etti.
Eker, şunları kaydetti:
"2014 yılında ürüne göre belirlenen elektrik bedelleri ödenecek. Dekar başına pamuk için 90, mısır 70 ve buğday için 20 lira olmak üzere ödeme yapan çiftçilerin blokeleri kaldırılacak. Kampanyada miktara itirazı olan çiftçiler varsa, onlarla ilgili de yerinde ölçüm yapılacak ve tespit edilen miktarın üretici tarafından ödenmesi gereken kısmı ödenecek. 2015 sezonunda da trafolara bedeli firma tarafından karşılanacak olan sayaç okuma sistemi takılacak böylece herkes ne kadar ödeyeceğini bilecek. Çağrımız bu meselenin sulh içinde neticelenmesidir. Firma kendi hakkına kavuşacak. Çiftçilerimiz elektrik paralarını ödeyecek. Çiftçi primleri üzerindeki bloke derhal kaldırılacak. Herkes karşılıklı hakkına kavuşmuş olacak."
Tarımsal sulama yapan çiftçi için suyun hayat olduğunu ifade eden Eker, elektriğin Türkiye için önemli bir konu olduğunu belirtti.

Eker, çiftçilerin, uygun şartların hazırlanması halinde borçlarını ödemeye hazır olduklarına ilişkin taleplerinin olduğunu sözlerine ekledi.
Eker'e, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mine Lök Beyaz ile İl Başkanı Aydın Altaç eşlik etti.
Kaynak: AA