Demire 65 Yıldır Şekil Veriyor

Ordu'nun Korgan ilçesinde 14 yaşında başladığı demirciliği ilerleyen yaşına rağmen sürdüren 79 yaşındaki Salih Paç, mesleğini çok sevdiğini ancak gelişen teknolojinin demirciliği unutturduğunu belirtiyor.

Yaşlanmasına karşın 1949 yılında başladığı demircilikten vazgeçemeyen Paç, her sabah 15 metrekarelik dükkanını açarak ocağını yakıyor. Ocakta kızdırdığı demiri döverek balta, sac ayağı, kazma, çapa, fındık kesiminde kullanılan çeşitli ürünler yaparak tanesini ortalama 20 liradan satan Paç, mesleğinin 20 yıl önceye göre cazibesini kaybettiğini savunuyor.
Paç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir zamanların en gözde mesleklerinden demirciliğin unutulmaya yüz tuttuğunu söyledi.

Müşteri bulamayan demir ustalarının dükkanlarını bir bir kapattığını anlatan Paç, "Ben direndim, bu meslek benimle mezara gidecek" dedi.

Yaklaşık 15 yıl öncesine kadar çiftçilerin bahçelerini sürebilmek için kara saban kullandıklarını ama teknolojinin gelişmesiyle "patpat" olarak tabir edilen tarım araçlarının yaygınlaşmasının kara sabanı yok ettiğini dile getiren Paç, şöyle devam etti:
"Eski yıllarda demire ne şekiller verirdik. Herkes o şekli nasıl verdiğimizi merak ederdi. Teknoloji gelişti, bizim mesleğin ürettiği ürünler de yok oldu. Öküzler için demirden saban, atlar içinse nal yapardık. Tabi bunlar çok eskide kaldı, şimdilerde sadece balta, sac ayağı, kazma, çapa, fındık kesiminde kullanılan girebi yapıyoruz."
- Mesleğini oğlu sürdürecek
Salih Paç, kendisinden sonra demircilik mesleğini oğlunun yapacağını aktararak, şunları kaydetti:
"Demirciliği yaz kış demeden, sıcakta ve soğukta yapıyoruz. Alnımızın teriyle ekmek kazanıyoruz. Bu mesleği yapmadan duramıyorum. Benden sonra bu işi oğlum sürdürecek ama ondan sonra bu mesleği kimse yapmaz. Bu iş için artık çırak yetişmiyor. Bu işe kuvvet lazım, kuvvet olmazsa olmuyor. Bu yaştayım ama kuvvetimden hiçbir şey kaybetmedim. Demir gibi sağlamım."
Kaynak: AA