Bakan Eroğlu, Siirt Alkumru Barajında Yaşanan Faciayı Değerlendirdi

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Siirt Alkumru Barajı'nda yaşanan faciayla ilgili olarak, “Tabii ki kimin hatası var bununla ilgili gerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız gerekse Siirt Savcılığı tarafından tahkikat başladı” dedi.

Bakan Eroğlu, Siirt Alkumru Barajında Yaşanan Faciayı Değerlendirdi

Bakan Eroğlu, Zafer Haftasının 92. yıl dönümü ve Büyük Taarruz kutlamaları kapsamında geldiği memleketi Afyonkarahisar’da, bugün partisinin il teşkilatından düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin soruları üzerine Siirt Alkumru barajında yaşanan faciayla ilgili açıklamalarda bulundu. Hadisenin çok üzücü olduğunu kaydeden Bakan Eroğlu, “Bu Alpullu barajı Botan çayı üzerinde ve tribünleri var. Bir tribün çalışmış. Ama akşam saatlerinde saat 17.00 sularında ikinci tribün devreye girmiş. İkinci tribün devreye girince su artıyor tabii. Aslında burası dere yatağı. Vatandaşlar da dere içindeyse üç noktaya hem sesli hem de ışıklı ikaz yapılmış. Bana söylenenlere göre 15 dakika önce ikazlar yapılmış. Vatandaşlar nedense bir kısmı çıkmış, ama bir kısmı hala dere içinde kalmış. Herhalde bir şey olmaz diye düşündüler, bilemiyorum. Maalesef 6 vatandaşımız hayatını kaybetti. Yani 5 vatandaş da biri bulunamadı o yüzden 6 vatandaş hayatını kaybetmiş gözüküyor. Çok acı bir hadise. Biz de gerçekten çok üzüldük. Yaz aylarında böyle boğulma vakaları oluyor. Bunları ikaz ediyoruz ama vatandaşlar nedense dikkate almıyorlar. Tabii ki kimin hatası var bununla ilgili gerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız çünkü barajın işletilmesi talimatını Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı veriyor. Firma bu barajı özel sektör işletiyor. Bu nedenle gerekse Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Müfettişleri, gerekse Siirt Savcılığı tarafından tahkikat başladı.

Şu anda geniş çaplı bir tahkikat yapılıyor. Hatta ikaz levhaları var mı yok mu bunlar tespit edildi. İkaz edilmiş mi edilmemiş mi, kapak mı yoksa normal bir tribün mü devreye girdi. Bütün bunlar ele alınıyor. Ama bana verilen nota göre normalde iki tribün devreye girmiş. 16.00, 16.30 civarı ikinci tribün devreye girince su kabarmış ve oradaki vatandaşlar ne yazık ki hayatını kaybetti. Ben Cenabı Allah'tan ölenlere rahmet niyaz ediyorum. Yakınlarına da sabrı cemil ihsan buyursun. Hakikaten bunlar acı hadiseler. İnşallah cenabı Allah bizi böyle acı hadiselerden muhafaza eylesin” diye konuştu.

500 MİLYON LİRALIK YENİ YATIRIM MÜJDESİ
Öte yandan, gerçekleştirilen basın toplantısında kent için 5 yeni yatırım müjdesi Bakan Eroğlu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Genel Meclis Başkanı Salih Sel ve AK Parti Afyonkarahisar İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven tarafından açıklandı. Açıklanan ve toplam maliyeti yaklaşık 24 milyon 500 bin TL olan yatırımlar arasında yer alan ‘Gölet ve Sulama’ tesisleri ile Çobanlar, İhsaniye ve Sandıklı ilçelerindeki bölge çiftçilerine yıllık yaklaşık 7 milyon TL gelir artışı öngörüldüğü belirtildi.
Kaynak: İHA