Ayvalık’taki Köpek Bakım Evinden Açıklama

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, sosyal paylaşım sitelerinde Köpek Bakımevi'nin koşulları hakkında yapılan paylaşımlar üzerine Ayvalık Hayvan Hakları Derneği tarafından bir basın açıklaması yapıldı.

Ayvalık’taki Köpek Bakım Evinden Açıklama

Ayvalık Belediyesi Köpek Bakımevi'nde yapılan basın açıklamasına; Ayvalık Temsilcisi Hilal Uslu başta olmak üzere; Ayvalık Belediye Başkan Yardımcısı Gökay Bacan, CHP Ayvalık İlçe Başkanı Asım Sürer ve CHP İlçe Başkan Yardımcısı Ümit Özgültekin, HDP Ayvalık İlçe Başkanı ve Ayvalık Kent Konseyi yöneticisi Cemil Tosunoğlu, Ayvalık Belediyesi eski Meclis Üyesi Ayşe Aynur Sokol ve HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu) temsilcisi Gülnihal Balcı katıldı.

Ayvalık Hayvan Hakları Derneği Başkanı Hilal Uslu sosyal medyada son günlerde çıkan bazı haberler nedeniyle bu açıklamayı yapmak zorunda kaldıklarını, ''Derneğimiz 2006 yılından beri sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve rehabilite edilmesi üzerine aktif ve etkili bir şekilde çalışmaktadır. Şu an çiftlikte 450 civarında köpek bulunmaktadır, bu rakam 10-15 arasında değişiklik gösterebilir çünkü rehabilite edilen ve kısırlaştırılan köpekler, tekrar alındıkları bölgeye bırakılıyor. İlçe Tarım Müdürlüğü ve Orman Müdürlüğü ile eş güdümlü olarak çalışıyoruz. Tüm aşılama kayıtlarını İlçe Tarım Müdürlüğü'ne teslim ediyoruz. Yabancı kaynaklı dernek; Ayvalık adına yurt dışında bağış toplamaktadırlar ve sosyal medyada 800-900 köpek bulunduğuna dair söylemleri kendi menfaatleri doğrultusundadır. Köpek sayısında bir azalma yoktur. Mevcut köpek sayısı olduğundan fazla göstererek, daha fazla bağış toplama söz konusudur. Ayvalık Belediyesi aylık olarak 5 bin liralık kuru mama ve günlük 1200 ekmek alımı yapmaktadır. Sıcak yaz aylarında mezbahadan ve bağış yapanlardan alınan kemikler kaynatılmaktadır. Hayvanlarımızın karnı toktur” dedi.

''UYUZLU KÖPEKLER ÖN PADOGLARA ALINMIŞTIR''
Daha önce ormanlık alanda bulunan uyuzlu köpekler ön padoglara alınmıştır. Amaç tedavilerinin yapılması ve takibidir. Bakımevlerinde her türlü hastalığa rastlamak mümkündür. Yapılması gereken mücadele ve tedavi etmektir. Tüm bunları dile getirmeyişimizin nedeni, tüm gücümüzü hayvanların rehabilite edilmesine ve onların insanlarla uyum içerisinde yaşamasına harcamaktır''dedi.

Uslu, Küçükköy’deki Rehabilitasyon Merkezi’nin 30 Mart yerel seçimlerinin ardından kapatıldığını kaydeden Hilal Uslu, “Seçimlerin ardından Küçükköy’deki Rehabilitasyon Merkezinde sokak hayvanlarının ilaçlandığı yer olarak bırakıldı. Biz dernek olarak ısrarcı davranarak bu ünitenin yeniden açılmasını sağladık. Çünkü zehirle, hayvanın bir arada olması mümkün değildi. Bu yüzden de şu anda Küçükköy’deki Rehabilitasyon Merkezini bebek köpeklerler, yavrulu anne köpeklerin barındırıldığı bir ünite olarak tahsis edilmesini sağladık. Küçükköy’de şu anda bir belediye görevlisiyle, derneğimizin gönüllü bir üyesi faaliyet göstermektedir. Ancak Küçükköy’de şu anda ne yazık ki bir veteriner hekim kontrolü maalesef bulunmamaktadır” diye konuştu.

BACAN, “TÜRKİYE’NİN İLK BAKIM EVİ”
Uslu'nun ardından düşüncelerini ifade eden Başkan Yardımcısı Bacan, Bu bakımevi 20 yıldır faaliyet göstermekte ve Türkiye'nin ilk bakımevi olma özelliğini taşımaktadır. Teknik olarak eksiklerimiz var tabi ama bunları gün geçtikçe gideriyoruz. Veteriner Müdürlüğü kurduk ve çalışmalarımızı artık daha sistemli yerine getireceğiz. Sanal ortamda asılsız eleştiriler yapılmaktadır. Cevap verme zorunluluğu duyduk. Fen İşleri Müdürlüğümüz, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğümüz az önce buraydı. Düzenli görev yapan temizlik personellerimiz var. Burada gün geçtikte daha iyi hizmet vereceğiz kimsenin kuşkusu olmasın'' dedi.

CHP İlçe Başkanı Asım Sürer, buraya her gün saldırgan ve hastalıklı köpekler geliyor. Bunları burada uzun süre tutma gibi bir yetkimiz yok. Rehabilite edip göndermeliyiz. Burası köpek çiftliği değil sadece bakımevidir bu unutulmamalıdır” dedi.

Kaynak: İHA