Oy kullanırken bunlara dikkat!

Köşk’ün sahibi ilk kez halk oylarıyla belirlenecek.

Oy kullanırken bunlara dikkat!
Türkiye cumhurbaşkanını seçmek için bugün ilk kez sandık başına gidecek. Yaklaşık 53 milyon seçmen Erdoğan, İhsanoğlu ve Demirtaş arasında seçim yapacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş'ın yarışacağı seçimde, vatandaşlar TC kimlik numarası bulunan resmi nitelikteki belgelerle oy kullanabilecek. İlk defa oy pusulalarında adayların fotoğrafları yer alacak. YSK'da çekilen kura sonucunda pusulanın ilk sırasında Erdoğan, ikinci sırasında Demirtaş, üçüncü sırasında İhsanoğlu'nun fotoğrafı bulunuyor. Yurt dışındaki vatandaşların kullandığı ve uçaklarla Ankara'ya getirilen oylar, Türkiye'deki seçimin tamamlanmasının ardından buradaki oylarla birlikte sayılacak. Seçimde 52 milyon 894 bin 115 seçmen, 165 bin 108 sandıkta oy kullanacak.

08.00'den 17.00'ye kadar


YSK, bu seçimde doğu illerinde daha erken oy kullanmasına ilişkin düzenleme öngörmedi. Bu kapsamda tüm Türkiye'de oy verme işlemi 08.00-17.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek. Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek. Her seçmen, hangi sandık seçmen listesine yazılmış ise ancak o sandıkta oy kullanacak. Sandık başında görevli partili kurul üyeleri, adaylar ve gözlemciler (müşahitler), rozet, amblem veya partisini belirtir herhangi bir işaret taşımayacak.

Sonuçlar 21.00'den sonra


18.00 ila 21.00 arasında televizyon ve radyolar ile her türlü yayın organlarında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek. Saat 21.00'den sonra bütün yayınlar serbest olacak ancak YSK'ca gerek görülmesi halinde, saat 21.00'den önce de yayınlar serbest bırakılabilecek.

Kesin sonuçlar 15 Ağustos'ta


Cumhurbaşkanı geçici sonuçları YSK tarafından 11 Ağustos'ta ilan edilecek. Seçimin ikinci tura kalması halinde bu tarih, propaganda döneminin başlangıcı olacak.

Sandık kurullarının kararları ve tutanaklarına karşı itirazlar da ilçe seçim kurullarına 11 Ağustos saat 17.00'ye kadar yapılabilecek. İlçe seçim kurulları itirazları en geç saat 23.59'a kadar karara bağlayacak. YSK, kesin seçim sonuçlarını 15 Ağustos'ta ilan edecek. Seçim ikinci tura kalırsa vatandaşlar 24 Ağustos Pazar günü sandık başına gidecek.

Seçimde hileye hapis cezası

-Seçimde başkasının adına oy veren veya vermeye teşebbüs edenler, mükerrer oy kullanan veya kullanmaya teşebbüs edenler 3 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılacak

-Oy sandığının yerini değiştiren, sandığı açan, çalan veya tahrip edenler ya da içindeki oy zarflarını alan, çalan ve değiştirenlere 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

-Sandık başında seçmenlerin imzalarını koydukları sandık seçmen listesine gelmeyenler adına sahte imza atmak, mühür koymak veya parmak basmak gibi hileli bir hareket ile sandığa oy atan veya attıranlara 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek, bu kişilere para cezası da uygulanacak

-Seçim günü umuma açık yerlerde içki verenler, satanlar veya içenler, açık ya da kapalı şişelerde içki satanlar ve alanlar 3 aydan 6 aya kadar hapisle cezalandırılacak. Silah taşıma yasağına aykırı hareket edenler hakkında da adli para cezası uygulanacak

Kimliğinizle gidin


Seçmenin kimlik tespitinde, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden birinin ibrazı gerekecek.

Bugünün yasakları


-Sabah saat 06.00'dan gece saat 24.00'e kadar, her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılması, içkili yerlerde ve umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesi, içilmesi yasak.

-Bu saatler arasında emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse, köy, kasaba ve şehirlerde silah taşıyamayacak.

-Kahvehane, kıraathane ve internet kafeler dahil bütün umumi eğlence yerleri kapalı kalacak.

-Saat 18.00'e kadar televizyon ve radyolar ile her türlü yayın organları tarafından seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak.