Zehirli Yemle Balık Katliamı

Antalya'daki Olimpos Beydağları Milli Parkı'nda bulunan Büyük Çaltıcak Plajı'nda yüzlerce balığın avcılar tarafından zehirlendiği tespit edildi.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'ne gelen toplu balık ölümü ihbarı üzerine fakültenin Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sualtı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu tarafından görevlendirilen Yrd. Doç. Dr. Yaşar Özvarol ve Yrd. Doç. Dr. Osman Kadir Topuz, Büyük Çaltıcak Plajı'nda dalış yaptı.
Dalışta deniz dibinde zehirli yemle öldürülmüş yüzlerce balık tespit eden ekip, bazı balıkların can çekişmelerine de tanıklık ettiler.
- "Zehirleme işini Antalya bölgesinde yapan kişiler belli"
Doç. Dr. Gökoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balıkları zehirleme olayının yaygın bir şekilde Antalya ve Akdeniz sahillerinde görüldüğünü söyledi.

Ekmek ya da küspeyi zehirleyen bazı balıkçı olmayan kişilerin, bunları denize atarak balıkların ölümüne neden olduğunu ifade eden Gökoğlu, bu kişilerin daha sonra dalarak ölen balıkları topladıklarını belirtti.

Gökoğlu, toplanan balıkların vatandaşlara satıldığını dile getirerek, "Bu zehirleme işini Antalya bölgesinde yapan kişiler belli. Bunun çok iyi takip edilip, yakalanması gerekiyor. Geçen sene falezlerde ve Konyaaltı Plajı'nda yaptılar. Şimdi de Çaltıcak'da. Sürekli yer değiştirerek, bu şekilde balıkları avlıyorlar" diye konuştu.

Balıkları yiyen vatandaşların da zehirlenebileceğinin altını çizen Gökoğlu, bu tür balık avlayanlara verilen cezaların yeniden düzenlenmesi gerektiğini savundu.
-Ekolojik facia
Gökoğlu, denizden toplanmayan ölü balıkların yine diğer balıklar ya da canlılar tarafından yenildiğini vurgulayarak, "Bu, ekolojik olarak bir facia. Zehir kullanıyorlar. Onu yiyen diğer balık da zehirleniyor" dedi.

Bu işi yapanların hem suç işlediklerini hem halkın sağlığıyla oynadıklarını hem de ekolojik anlamda bir felaket yaşanmasına sebep olduklarını ifade eden Gökoğlu, ilgili mercilerin bununla ilgili çalışma yapması gerektiğini kaydetti.

- "Balıkçı insanlarımıza zarar veriyorlar"
S.S. Yeni Liman Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Cengiz Balta ise zehirleme yapanların, geçimini denizden sağlayan balıkçılar değil, daha çok kıyıdan balık avlayan amatör balıkçılar olduğunu söyledi.

Balıkçıların balık tutamayınca para kazanamadığını dile getiren Balta, "Oradaki ekolojik denge ölüyor. Bunu yapan arkadaşlarımız kimlerse yapmasınlar. Hem denizlerimize, hem doğaya, hem de balıkçı insanlarımıza zarar veriyorlar" diye konuştu.

Balta, balıkları zehirleyenlerin en kısa zamanda yakalanıp cezalandırılmasını istediklerini kaydetti.


Kaynak: AA