Domates Güvesi İle Mücadele Çalışmaları Başlatıldı

Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri domates üreticileri için büyük tehdit oluşturan domates güvesi konusunda çiftçileri bilinçlendirmeye devam ediyor.

Domates Güvesi İle Mücadele Çalışmaları Başlatıldı
Türkiye’de ilk defa 2009-2010 yıllarında görülen ve Güney Amerika kökenli olan Domates Güvesi(Tuta Absoluta) domates bitkisinin ana zararlılarından olup yoğun popülasyonlarda %100’lere varan ürün kayıplarına neden olabiliyor.Erzincan’da sofralık domates üretiminin yoğun olarak yapıldığı Üzümlü İlçesi ve köyleri ile, Çağlayan Beldesi ve Uluköy ‘de Domates Güvesi çıkışı ve popülasyon yoğunluğu tespit amaçlı eşeysel çekici feromon tuzaklar asıldı.Gerekli gözlem ve tespitlerin yapıldığını belirten Uluköy Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Murat Karan, “Tuzaklarda ergin kelebeklerin görüldüğünü ancak yaprak ve meyvede larva zararına rastlanmamıştır. Kontroller neticesinde çiftçilere gerekli bilgilendirme yapılmakta olup, üreticilerimizin ruhsatlı bitki koruma ürünlerini reçetelendirerek kullanmaları önem arz etmektedir” diye konuştu.

Öte yandan Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü uzmanları tarafından kaleme alınan çiftçi mektubunda domates güvesi zararlısı tanıtılarak, alınması gereken önlemlere değinildi. Hazırlanan mektupta, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetiştiricilikte yeni bir tehlike olan domates güvesi için tüm yetiştiricileri uyarıyor. Türkiye’de özellikle seralarda hızla yayılan Domates Güvesinin açık alanda başta domates olmak üzere patlıcangillerde de yayılmasının önüne geçmek ve etkin mücadelenin zamanında gerçekleştirilmesine için çiftçi eğitim ve yayım çalışmalarına önem veriliyor. Çiftçilerin konuya hakim olabilmeleri ve önlemler alabilmeleri için Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü çiftçilere eğitimler vererek broşürler dağıtıyor. Yetkililer çiftçilerin özellikle alabilecekleri kültürel önlemleri almalarını istiyor. Çiftçilere tavsiye edilen kültürel önlemler ise şöyle; Fidelerin zararlı ile bulaşık olmamasına özen gösterilmeli. Zararlı ile bulaşık yaprak, meyve ve bitkiler üretim alanından uzaklaştırılıp imha edilmeli. Üretim alanı ve çevresinde Domates Güvesine konukçuluk edebilecek yabancı otlarla mücadele edilmeli. Hasat sonrası tarlada kalan Domates Güvesi ile bulaşık bitki artıkları imha edilmeli. Ürün münavebesi yapılmalı (Patlıcangiller familyasına bağlı olmayan ürünler yetiştirilmeli.) Hasattan sonra derin sürüm yapılmalı. Yetiştirme tekniğine uygun gübreleme ve sulama yapılmalı. Seradaki giriş ve havalandırma açıklıkları Domates Güvesinin giremeyeceği incelikteki tül ile kapatılmalı.
Kaynak: İHA