'Çin'de Emlak Piyasasını Zor Bir Dönem Bekliyor'

Xian Jiaotong Liverpool ǜniversitesi ǖğŸretim ǜyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Göncü, LJin'de emlak piyasasında fiyat düşŸüşŸlerinin sürdüğŸünü belirterek, "Bu yıl haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre birçok şŸehirdeki fiyat düşŸüşŸleri yüzde 5-10 seviyesine ulaşŸtı. ǜlke içindeki finans ve emlak firmalarının tahminlerine göre emlak piyasasını genel olarak zor bir dönem bekliyor" dedi.

AA muhabirine LJin emlak sektöründeki son gelişŸmeleri değŸerlendiren Göncü, ülke ekonomisindeki ve emlak piyasasındaki soğŸumanın devam ettiğŸini dile getirerek, LJin Ulusal İstatistik Bürosunun açıkladığŸı son emlak fiyat endeksi verilerine göre, emlak piyasasındaki soğŸuma işŸaretlerinin daha çok eyalete ve şŸehre yayıldığŸını söyledi.
Göncü, LJin genelinde 70 şŸehirdeki ortalama emlak fiyatlarından oluşŸturulan endekste haziran ayında 55 şŸehirde bir önceki aya göre fiyat düşŸüşŸü kaydedildiğŸini, mayıs ayında fiyatların azaldığŸı şŸehir sayısının ise 35 olduğŸunu anlattı.
Haziran ayında emlak satışŸlarındaki bazı kısıtlamaları kaldıran İç MoğŸolistan'ın başŸkenti Hohhot'un, fiyatların arttığŸı şŸehirlerden biri olduğŸunu aktaran Göncü, birçok eyalet arasında emlak satışŸlarını arttırmak ve yatırımcıları çekmek için bir yarışŸ başŸladığŸını vurguladı.
Göncü, bu yarışŸın genel olarak fiyatların daha da düşŸmesine neden olabileceğŸine işŸaret ederek, "İç MoğŸolistan gibi Shandong eyaleti de geçen ay emlak satışŸlarında uyguladığŸı birçok kısıtlamayı kaldırdı. Zhejiang eyaletinden Hangzhou şŸehri ortalama fiyat düşŸüşŸünün en yüksek olduğŸu şŸehir oldu. Bir önceki yılın aynı ayına göre bakıldığŸında birçok şŸehirdeki fiyat düşŸüşŸleri yüzde 5-10 arası bir seviyeye ulaşŸmışŸ bulunuyor. Pekin ve şžanghay gibi şŸehirlerdeyse bir önceki yılın haziran ayına göre ortalama fiyat artışŸları yüzde 6-7 civarında. Bu da birinci ve ikinci sıradaki şŸehirler arasındaki farklılaşŸmaların arttığŸını kanıtlıyor" diye konuşŸtu.

- "2015 emlak fiyatlarının birçok şŸehirde düşŸeceğŸi bir yıl olacak"

şžanghay, Pekin, Shenzhen, Suzhou gibi çok göç ve yatırım çeken şŸehirlerdeki fiyat artışŸlarının ise durmadığŸına dikkati çeken Göncü, sözlerine şŸöyle sürdürdü:
"ǖte yandan ikinci sıra denilen daha az kalkınmışŸ ve mali yapıları daha çok arazi satışŸlarına bağŸımlı olan şŸehirlerde fiyatlarda ciddi düşŸüşŸler meydana geliyor. ǜlke içindeki finans ve emlak firmalarının tahminlerine göre emlak piyasasını genel olarak zor bir dönem bekliyor. Ancak hükümetin emlak satışŸları ve mortgage kredilerindeki kısıtlamaları kaldırması durumunda piyasa daha hızlı bir toparlanma içine girebilir. Pekin hükumeti henüz emlak satışŸlarındaki kısıtlamaları kaldırmak istemiyor. Piyasadaki düzeltmenin normal olduğŸunu ve büyümeyi teşŸvik edecek politikaları zaten uygulamakta olduğŸunu belirtiyor."
Göncü, üçüncü çeyrekte emlak piyasasında hafif bir toparlanma beklendiğŸini ifade ederek, bu toparlanmanın özellikle hükumetin büyümeyi ve yatırımları desteklemesinden kaynaklanacağŸını vurguladı.
Genel olarak 2015'in emlak fiyatlarının birçok şŸehirde düşŸeceğŸi bir yıl olacağŸını söyleyen Göncü, şŸehirler arasındaki ayrışŸmaların daha da artacağŸını, bazı şŸehirlerde fiyat artışŸlarının istikrarlı olarak devam edeceğŸini, bazı şŸehirlerin emlak piyasasının ise ciddi bir risk oluşŸturacağŸını belirtti.

Göncü, hükümetin emlak piyasasındaki kısıtlamaları ve tedbirlerini bu yeni duruma göre şŸehirden şŸehre farklı şŸekilde ayarlaması gerektiğŸini de sözlerine ekledi.
 
Kaynak: AA