Geleneksel El Sanatlarına Tkdk Desteği

Aydın'da geleneksel el sanatları ile ilgili yatırım yapmak isteyen girişimcilere yüzde 50 oranında geri ödemesiz hibe desteği verileceği bildirildi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Aydın İl Koordinatörü Erhan Çiftçi, yaptığı açıklamada, geleneksel el sanatları alanında yapılacak yatırımlara 10 bin Avro ile 400 bin Avro arasında yüzde 50 oranında geri ödemesiz hibe desteği vereceklerini belirtti.

Yatırımların, KDV, ÖTV, gelir, kurumlar ve gümrük vergisinden muaf olacağını söyleyen Çiftçi, "Bu sektörde faaliyet gösteren işletmelere, atölye inşaatı yapımı desteği ile makine, ekipman desteği ve proje hazırlığı için hizmet alımı harcamalarını içeren yatırımlara destek veriyoruz. İnsanların zaman değiştikçe bu ürünlere ihtiyaçlarının azalması, bu ürünlerin yerine aynı ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri başka ürünlerin piyasaya çıkmış olması, bu sanatları yapan kişilerin ekonomik devamlılığını sağlayamaması, sektörden çekilmesine ve yok oluş sürecine girmesine sebep olmaktadır. Yöresel El sanatlarının desteklenmesi yoluyla yöre kültürünün yaşatılması, bu sektörlerin tekrar canlanarak ekonomik faaliyetinin artması ve kırsal alanların kalkınması için hizmet vermekteyiz" dedi.

Çiftçi, geleneksel el sanatları alanında yatırım yapmayı düşünen girişimcileri fırsattan yararlanmaya davet ederek destekleme kapsamındaki el sanatlarını şöyle sıraladı:
"Ahşap işleri, metal işleri, cam işleri, seramik üretimi, toprak eşya, çömlek yapma, çinicilik, dokuma, hasır işi, sepet dokuma, müzik aletleri yapımı, keçe yapımı, kilimcilik, halıcılık, semer yapımı, taş işleme, dekoratif taş işi, sedef döşeme, hattatlık, ebru sanatı ve tezhip gibi kağıt sanatları, saraçlık, folklorik bebek ve giysi yapımı, yorgancılık, tarak yapımı, alçı işleri, tandır yapımı, dikişçilik, giysi dekorasyonu, nakış işleme, örgü ve süpürgecilik."
Kaynak: AA