Türkiye’nin İlk 'Köy Tiyatroları Şenliği” Başladı

Urla Belediyesi 1.Ulusal Köy Tiyatroları Şenliği perdelerini açtı.

Türkiye’nin İlk 'Köy Tiyatroları Şenliği” Başladı
Urla Belediyesi’nin organizatörlüğünde gerçekleşen şenlik coşkulu anlara sahne oldu.
Usta tiyatroculardan Haldun Dormen, Abdullah Şahin, ve Asuman Dabak’ın da katıldığı Urla Jandarma Kavşağı'ndan Cumhuriyet Meydanı'na gerçekleşen kortejinde Urla Belediye Başkanı, Opera Twins Didem-Sinem Balık Kardeşler ve köy tiyatroları oyuncuları hep birlikte yürüdüler.

Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ve sanatçıların Atatürk anıtına karanfil bırakmasının ardından Şenliğin Organizasyon Komitesi Başkanı Semih Çelenk, açılış konuşmasını gerçekleştirdi. “Hedefimiz uygar hayatın kaynağı olan köyün sanatla da iç içe olabileceğini göstermek” diyen Çelenk “Kaş Yeşilköy Tiyatrosu ‘Lidya seyirlik oyunlar festivali’ yapıyor ama bizim ki biraz daha farklı. Spesifik köy tiyatroları yapmaya karar verdik. 1932 doğumlu olan Bademler Köy Tiyatrosu daha yaşlı bir tiyatro 82 yıldır bu geleneği sürdürüyor. Balıklıova Köy Tiyatrosu da dört yaşında genç bir tiyatro. Sanatın kaynağı köyde. Biz bu geleneği canlandırmak istiyoruz” diye konuştu.

“Bizler Urla’da hem sanatçıyız, hem köylü”
Urla Belediyesi 1.Ulusal Köy Tiyatroları Şenliği ile tiyatronun, sanatın tüm köylere ve şehirlere yayılmasını istediklerini belirten Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, “Bizler Urla’da hem sanatçıyız, hem köylü. Sanatı hayat biçimi haline getirmekten keyif alan ve kendimizi sanat sayesinde özgürce ifade edebilmenin huzurunu yaşayan Urlalılar olarak, bu şenlik sayesinde bir farkındalık yaratmaya çalışanlarız. Yeni büyük şehir yasasıyla birlikte, köy statüsünden çıkıp mahalle olan fakat mahalle olmayı istemeyen köylerimizin özelliklerini korumak bizlerin görevi. Bu yüzden değerlerimize sahip çıkmak, bizlerden beklenilenleri layıkıyla gerçekleştirmek için daha çok çalışacağız” dedi.

Başkan Uyar bu anlamlı günde bulunarak katkı sağlayan ve tüm Türkiye’ye bu mesajı vermek için buluşan herkese teşekkür etti.

Urla Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları Ekibi’nin gösterilerini sergilediği şenliğin ilk akşamında dört köy tiyatrosu ekibi oyunlarından birer bölüm sundular.

“Köy tiyatrosuna tohum atanlardan biri ben oldum”
Balıklıova Köy Tiyatrosu’nun oyununu izlemek üzere geçilen Barbaros Köy Meydanı’ndaki açılış konuşmasını Haldun Dormen yaptı. “Urla’ya gelmek benim için çok büyük bir mutluluk oldu” diyen usta sanatçı Haldun Dormen “Çeşme’ye giderken geçtiğim bir yerdi Urla. Bugün harika bir yer keşfettim. Bana burayı tanıttığınız için teşekkür ederim. Bundan sonra daha sık gelmeye çalışacağım”dedi.

Dormen Köy tiyatroları ise beni ayrıca mutlu ediyor diyerek Bademler Köyü ile ilgili kısa bir anektod anlattı: “İlk kez 1961 yılında Refik Erduran’ın “Ayı Masalı” adlı oyunu ile İzmir’e turneye gelmiştim. Bu sırada benimle konuşmaya gelen bir grup Bademler Köyü’nde tiyatro yaptıklarını ve ziyaret etmemi istediklerini söylediler, ben de kabul ettim. İyi ki gitmişim çok etkilenmiştim. Köy meydanında oyunu oynayacağımızı söz verdim ve bir hafta sonra Bademler Köy Meydanı’nda 1961 yılında “Ayı Masalı” oyununu oynadık. Köy tiyatrosuna tohum atanlardan biri ben oldum. O yüzden çok mutluyum.”
Balıklıova Köy Tiyatrosu'nun sahnelediği "Vatan Kurtaran Şaban" isimli oyununu Feast’in lezzetli ikramları eşliğinde hep birlikte izleyen Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, sanatçılar, Urlalılar ve köy halkı keyif ve gurur dolu bir akşam yaşadılar.
Kaynak: İHA