'Ağacın Kanı-katran'

Katran üretimi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteklediği ile "Ağacın Kanı-Katran" adıyla belgesel film oluyor.

Tıbbi ürün dahil geniş bir kullanım alanı bulunan katran, karaçam, kızılçam, ardıç ve sedir gibi reçineli ağaçların kapalı ocaklarda yakılarak elde edilen özsuyunun damıtılmasıyla elde ediliyor.
Beyağaç'ta çekimine başlanan belgeselin yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlenen Kamil Renklidere AA muhabirine yaptığı açıklamada, unutulmaya yüz tutan geleneksel üretim biçimlerinin kayıt altına alınması ve bu zanaatların kültürel envantere kazandırılması amacında olduklarını söyledi.

Yüzlerce yıldır sağlık alanında, araç gereçlerin korunmasında ve diğer pek çok alanda kullanılan katranın gelişen teknolojiye yenik düşüp yok olma sürecine girdiğine dikkat çeken Renklidere, "Unutulmaya yüz tutan geleneksel katran üretim biçimini kayıt altına almayı amaçlıyoruz. Geleneksel katran üretiminin gelecek kuşakları taşınmasına çalışıyoruz" dedi.

Geleneksel yöntemler kullanılarak üretilen ve bir zamanlar orman köylülerinin geçim kaynaklarından olan katrancılığın günümüzde çoğu yerde unutulduğunu ifade eden Renklidere, şöyle konuştu:
"Sadece Batı Akdeniz bölgesinin sahile uzak dağlık bölgelerinde yok denecek denecek kadar kalmamış katrancılığın en canlı olanı ve halen üretime devam edenleri Denizli'nin Beyağaç ilçe merkezinde bulunmaktadır. Katrancılık gelişen teknoloji ve pazarın kaybolmasıyla son demlerini yaşayan bir zanaat. Bu noktadan hareketle hem geleneksel bir üretim biçiminin kayıt altına alınması hem de yok olmakta olan bir el ürünü ve kültürün envantere kazandırılması amacıyla belgesel projesi hazırladık. Projemiz Kültür ve Turizm Bakanlığına sunduk ve kabul edildi. Denizli Valiliği ve Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile görüşerek çekimlerin yapılacağı mekanlar saptandı, çekim planları yapıldı ve çalışmalara başladık."
"Katran karası gözlerin", "Katran karası geceler" gibi adı şarkılarda kalan katranın "Ağacın Kanı-Katran" adıyla çekimine başladıkları belgeselle kültürel değerler arasına yeni bir renk katacaklarını dile getiren Renklidere, çeşitli dillere çevrilecek bu çalışmanın aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ulusal ve uluslararası alanda da gösterileceğini kaydetti.


Kaynak: AA