Diyarbakır'ın İslami Değerleri Dünyaya Tanıtılıyor

Diyarbakır'ın İslami değerlerinin dünyaya tanıtımı amacıyla klip hazırlandı.

Diyarbakır Valiliği, isimleri Kur'an-ı Kerim'de geçen 25 peygamberden Zülkifl ile Elyesa peygamberlerin kabirlerinin bulunduğu, İslam dünyasının 5. Harem-i Şerif'i olarak nitelendirilen tarihi Ulu Cami gibi değerleriyle tek olma özelliğine sahip kentteki İslam hazinesini dünyaya tanıtmak için harekete geçti.
Kalkınma Bakanlığı'nın Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı Kapsamında, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın desteğiyle hazırlanan, yönetmenliğini Bünyamin Yaşar'ın yaptığı, Ender Doğan ve Muzaffer Ertürk gibi sanatçılar ile Diyarbakırlı mevlithan ve hafızların ilahiler seslendirdiği, kentin İslam tarihi yönüyle zenginliklerini ve değerlerini anlatan klipte, ileri çekim görüntü teknolojisi ile post prodüksiyon teknikleri kullanıldı.
Klipte sözleri İsmail Hakkı Bursavi, aranjmanı Ender Doğan ve Süleyman Muhtadova'ya, müziği de Diyarbakır yöresine ait olan, "Alemleri nur eyledi" adlı ilahi seslendirildi.
Ramazan ayı için kentin inanç ve kültür varlıkları olan Ongözlü Köprü, Zülkifl ile Elyesa peygamberlerin Eğil ilçesindeki kabirleri, Nebi Harun ve Nebi Ömer türbeleri, Evli Beden ve Yedi Kardeş Burçları, Mesudiye Medresesi, Ulu Cami, Fatih Paşa, Behrampaşa, Hüsrev Paşa, Şeyh Mutahhar, Selahaddin'i Eyyubi, Parlı Safa ve Hz. Süleyman camileri ile 27 sahabe türbesi, Dört Ayaklı ve Kokulu Minare'nin görüntülerinin yer aldığı klipte Diyarbakırlı İslam Buldu isimli bir çocuk da rol aldı.
Ünlü mevlithan ve hafızların seslendirdiği ilahilerle derlenerek hazırlanan klibe, sosyal paylaşım sitelerinde de "Peygamberler Diyarı Diyarbakır, Diyarbakır Valiliği" yazıldığında ulaşılabilecek.
- "Dünyanın 5. Harem-i Şerif'i olarak anılıyoruz"
Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, AA muhabirine, ramazanın İslam alemi için çok özel bir ay olduğunu, onbir ayın sultanı ramazanda Diyarbakır'ın İslami değerlerinin tanıtımı amacıyla klip hazırladıklarını söyledi.

Diyarbakır'ın sahabeler ve peygamberler şehri olarak bilindiğini, Anadolu'ya rahmet kapılarının bu kentten açıldığını ifade eden Kıraç, "639'lu yıllarda Halid Bin Velid'in oğlu Hz. Süleyman bu bölgeye gelerek ilk kez Diyarbakırlılarla İslam'ı buluşturdu ve tarihi Ulucami'de ilk ezan okunarak İslam'ın 5. Harem'i Şerifi olarak bilinen cami ibadete açıldı. O tarihten bu yana bu coğrafyada kesintisiz İslam hizmetleri verilmektedir" diye konuştu.

Kıraç, o gün 27 sahabenin Hz. Süleyman Camisi'nin ilk giriş noktasında şehit düştüklerini ve orada medfun olduklarını kaydederek, Diyarbakır'da 570'in üzerinde şehit sahabe kabri bulunduğunu dile getirdi.
"Dünyanın 5. Harem-i Şerif'i olarak anılıyoruz. Mekke ve Medine'den sonra en çok şehit sahabenin medfun olduğu kentiz" diyen Kıraç, tüm bu manevi değerlerin herkesçe bilinmesini arzu ettiklerini vurguladı.
Kıraç, şöyle dedi:
"Kur'an-ı Kerim'de ismi geçen 2 peygamber Zülkifl ile Elyesa peygamberlerin kabirleri Eğil ilçesinde bulunuyor. İlçede kimi rivayetlere göre 5, kimilerine göre 7 peygamber kabri olduğu ifade ediliyor. Amacımız Diyarbakır'ın sahip olduğu bu camileri, ibadethaneleri, mistik özellikleri dünyaya duyurmaktadır. Bu nedenle klibin adını, 'Peygamberler Şehri; Diyarbakır' olarak seçtik. Klipte bir yandan tarihi camileri, türbeleri, sahabe ve peygamber kabirlerini izlerken diğer yandan o atmosferi yansıtacak yöre şivesi ile dile getirilen ilahi ve kasideleri dinlemek mümkün. Güzel bir çalışma olduğunu düşünüyorum."
- "Yöreyi ziyaret edenlerin sayısının artacağını düşünüyoruz"
Hazırlanan klibe, başta yerel yayın yapan televizyonlar olmak üzere çok sayıda medya tarafından iftar ve sahur programlarında yer verileceğine inandıklarını anlatan Kıraç, "İzlendikçe Diyarbakır'ın peygamberler ve sahabeler şehri olma özelliği herkes tarafından fark edilerek, inanç turizmi kapsamında yöreyi ziyaret edenlerin sayısı artacaktır" ifadelerini kullandı.
Kıraç, TV 360'ın ramazan boyunca iftar ve sahur programlarında Diyarbakır'daki farklı mekanlardan canlı yayın gerçekleştireceğine dikkati çekerek, klibe de yer verilecek yayınlarda Diyarbakır'daki ramazanın tüm boyutları ile ele alınacağını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA