Sarıveliler’de Çekirge İstilası

Karaman’ın Sarıveliler ilçesinin yaylalarını istila eden çekirgeler, ekili alanlara büyük zarar veriyor.

Sarıveliler’de Çekirge İstilası

İlçenin Ütmelik mevkiinde bulunan yaylalarda arı kovanları ile kiraz bahçeleri olan çiftçiler, ilaçlı mücadele yapmalarına karşı çekirgelerden bir türlü kurtulamıyor. Metrekareye 100 çekirgenin düştüğü yaylada yürümekte bile zor. Çekirgeler, buldukları tüm yeşillikleri yiyerek bitiriyor.

ÇEKİRGELER ÜRETİMİ YÜZDE 50 DÜŞÜRDÜ
Geçimini çiftçilikten sağlayan Yusuf Uğurelli, 2 yıldır yaylalarını istila eden çekirgeler yüzünden bal ve kiraz üretimlerinin yüzde 50 oranında azaldığını söyledi.

Çekirge istilasının yaşanmasının ardından gerekli yerleri bilgilendirdiklerini anlatan Uğurelli, “Bu çekirgeler geçen yıl yaylamızda görülmeye başladı.

Biz de bu durumu hemen Sarıveliler İlçe Ziraat Odası’na bildirdik. Daha sonra biz çiftçilere Karaman’dan ilaç gönderildi. Gelen bu ilaçları kullandık ama bir türlü çekirgeler bitmedi. Bu yılda Haziran ayında yaylamız çekirgelerin istilasına uğradı" dedi.

Kendi bahçesini günlük olarak ilaçladığını da söyleyen Uğurelli, “Ütmelik mevkiinde bulunan yaylanın havadan tamamı ilaçlanması gerekiyor. Aksi halde çekirgeden kurtulmak mümkün değil. Bu konuda yetkililerin bize yardımcı olmalarını istiyoruz” diye konuştu.

ARILAR ÇEKİRGELER YÜZÜNDEN BAL YAPAMIYOR
Sarıveliler ilçesinde çiftçilerin büyük geçim kaynaklarından birisi olan bal üretimi çekirgeler yüzünden 2 yıldır ciddi oranda düştü. Binlerce arı kovanın bulunduğu yaylada, arılar, çekirgelerin arazideki çiçekleri yemesinden dolayı bal yapamaz hale geldi. Çekirgeler bunla da yetinmeyerek yine çiftçilerin ikinci gelir kaynağı olan kiraz ağaçlarındaki kirazı da daha olmadan kökünden yiyerek çürümesine neden oldu.
Kaynak: İHA