Örnek Sera ve Örnek Kapama Ceviz Bahçesi Projeleri Hayata Geçti

İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından desteklenen “Örnek Sera ve Örnek Kapama Ceviz Projeleri”, Akıncılar ilçesinde hayata geçirildi.

Örnek Sera ve Örnek Kapama Ceviz Bahçesi Projeleri Hayata Geçti

Akıncılar Kaymakamlığı’nca projelendirilen ve İl Özel İdaresi hibe desteği ile yaptırılan “Örnek Sera” ve “Kapama Ceviz Bahçesi” teslim törenine Vali Alim Barut, Genel Sekreter Salih Ayhan, Akıncılar Kaymakamı Mehmet Fatih Yakınoğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Okçin Akşit, İl Emniyet Müdürü Turgay Çalışkan, Tarımsal Hizmetler Müdürü Fahri Keskin ile ilçe protokolü katıldı.

Törende konuşan Genel Sekreter Ayhan, proje ile her biri 5 dekar olan 5 adet toplam 25 dekar örnek kapama ceviz bahçesi oluşturularak etrafının tel çit ile çevrildiğini söyledi.

Proje maliyetinin %90 tutarındaki 48.693,00 TL’sinin İl Özel İdaresi bütçesinden, %10’unun ise üretici tarafından karşılandığını anlatan Ayhan, “Projenin amacı; üstün verimli, yüksek adaptasyon kabiliyetlerine sahip yöreye uyumlu ceviz çeşitleri olan Şebin, Bilecik, Chandler ve Franguetta çeşitlerinden kapama ceviz bahçeleri tesis edilmesidir. Üstün verimli çeşitlerin yaygınlaştırılması, bu sayede bölgede ceviz yetiştiriciliğinin gelişimi, alternatif getirisi yüksek ürünlerle yörenin ekonomik olarak güçlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bölgede artan meyvecilik faaliyetleri sayesinde ilçe ekonomisine önemli katkılar sağlanacak olup, kırsaldan göçün durdurulması, hatta geri dönüşlerin teşviki hedeflenmiştir.” dedi.

Örnek sera çalışmalarına da değinen Ayhan, her biri 504 metrekarelik yan ve çatı havalandırmalı plastik örtülü 5 adet sera oluşturulduğunu söyledi.

Sera maliyetinin %80’i olan 115 BİN 919 TL’nin İl Özel İdaresi tarafından, %20 tutarının ise üretici tarafından karşılandığını belirten Ayhan, ilkbaharda sebze fidesi üretimi yapılarak yöre pazarına sunulacağını söyledi.

Üretilen fidelerle sebze bahçeleri oluşturulacağını belirten Ayhan, bölgede sebze üretimi artışı ile birlikte örtü altı sebzeciliğinin yaygınlaştırılmasının amaçlandığını dile getirdi.

Konuşmalardan sonra hak sahiplerine anahtarlar Vali Barut ve Genel Sekreter Ayhan tarafından verildi.

Kaynak: İHA