Karne Heyecanını 'Kuşdili' İle Yaşadılar

Çanakçı ilçesindeki Kuşköy Mobil İlkokulu öğrencileri karnelerini, öğretmenleriyle "ıslıkla haberleşme yöntemi" kuşdili ile konuşarak aldı.

Yöre halkı tarafından 400 yıldır kullanılan kuşdilini ailelerinden ve kurstan öğrenen öğrenciler, karne hayacanını da kuşdili ile yaşadı. Kuşköy Mobil İlkokulu Müdür Vekili Sinan Gündoğdu, öğrencileri karne dağıttığı esnada kuşdili ile çağırdı. Kuşdili ile isimlerini anlayan öğrenciler karnelerini öğretmenlerinin elinden aldı.
Gündoğdu, AA muhabirine, Karadeniz'in dağlık coğrafi yapısı dolayısıyla kuşdilinin uzun yıllardır kullanıldığını belirterek, "O zamandan bu zamana kadar gelenek haline gelmiş. Son zamanlarda da öğrencilere yönelik kurslar açıldı. Öğrencilerimiz kısa sürede bunu öğrendiler" dedi.

Gündoğdu, Kuşköy'de iki yıldır görev yaptığını ve kuşdilini yöre halkıyla sohbetlerinde öğrendiğini dile getirerek, şöyle konuştu:
"Ufak tefek kelimeleri anlıyorum. Söylenenleri çalışıyorum. Bu şekilde kuşdilini ben de biraz öğrenmiş oldum. Bugün bir farklılık olsun dedik. Okulumuzdaki 4. sınıflar hemen hemen kuşdilini öğrendiler. İsimlerini kuşdili söyleyerek, ıslık çalarak çağırdık, öğrenciler için bir farklılık oldu. Bugün 26 öğrencimiz karne aldı. 10 civarında öğrenci kuşdili konuşabiliyor. Ben de karnelerini kuşdili ile dağıttım. Biliyorsunuz ki kuşdili UNESCO tarafından 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'ne aday gösterildi."
Kaynak: AA