Ordu E Tipi Ceza İnfaz Kurumunun Şartları İyileştirildi

Ordu E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumunda yapılan yenilikler basınla paylaşıldı.

Cezaevindeki yeniliklere ilişkin gazetecilere açıklama yapan Ordu Cumhuriyet Başsavcısı Metin Uslu, cezaevinin 1979'da faaliyete geçtiğini, açık ve kapalı olmak üzere iki bölümden oluştuğunu belirtti.

Açık cezaevinde 240, kapalı cezaevinde ise 650 civarında hükümlü ve tutukluyu barındırdıklarını ifade eden Uslu, bunlara 250 civarında personelle hizmet verdiklerini söyledi.

Cezaevinde son 2-3 yıl içerisinde yapılan yeniliklere dikkati çeken Uslu, "Fiziki alandaki yerleştirmeler, iyileştirmeler, yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve topluma kazandırma adına birçok yenilik getirildi" dedi.

Cezaevinin kullanılmayan bazı bölümlerini daha kullanılabilir hale getirdiklerini anlatan Uslu, şöyle devam etti:
"Tutuklu ve hükümlü yakınlarının bekleyebileceği kafeterya ortamı oluşturuldu. Daha önce dışarıda, yol üzerinde beklemek zorunda kalan ziyaretçiler artık sıcak ortamda çaylarını içerek bekliyor. Anneler için çocuk emzirme odaları oluşturduk. Mescit yaptık, tuvaletleri yeniledik. Çocuklar için oyun parkı yaptık. Burada çocuklar rahat bir ortamda vakit geçirebiliyor. Açık cezaevinde 120 kadar insan sağlıksız koşullardaki barakada barınmak zorunda kalıyordu. Buraya yeni model bir bina inşa ettik. Sosyal anlamda hükümlü ve tutukluların faydalanabileceği konferans salonları, kütüphaneler oluşturduk."
Cezaevindekilerin futbol oynayabilmeleri için halı saha da oluşturduklarına değinen Uslu, "Su problemini aştık. Herkes sıcak ve soğuk suyu aynı anda kullanabiliyor. Çamaşırlar için de çamaşırhane oluşturduk. Kısacası cezaevinin kullanılmayan bazı bölümlerini daha kullanılabilir hale getirerek insanların cezalarını daha rahat ortamda infaz etmelerini sağladık" ifadelerini kullandı.
- "Dört yıldızlı otel konforunda"
Uslu, infaz sistemine yeni giren bir hususla, hükümlüleri ödüllendirmek maksadıyla resmi nikahlı, çocuklu aileleri görüştürmek için görüş odaları oluşturduklarını anlatarak, "Burada 4 yıldızlı otel konforunda 2 odamız var. İyi halli hükümlülerimizin burada eşleriyle ve çocuklarıyla 3 saat ile 24 saat arasında vakit geçirmelerini sağlıyoruz" diye konuştu.

Duruşmalar için uzak yerlere gitmek zorunda kalan tutukluların da video konferans sistemiyle ifadesini cezaevinden verebildiğini dile getiren Uslu, şunları kaydetti:
"Son yaptığımız yenilikler kapsamında cezaevi içerisinde fırın oluşturduk. Bütün ekmek ihtiyacı artık bu fırından karşılanıyor. 5 bin kapasiteli ekmek yapacak bir fırın burası. Mahkumların eliyle yapılan bu ekmekler yine onlar tarafından tüketiliyor. Daha önce de olan hızar atölyesinde çalışmalar sürüyor. Burada da her türlü mobilya işlemleri yapılabiliyor. Dışarıdaki kurum ve kuruluşların mobilya ihtiyaçları buradan temin edilebiliyor. Bütün bu yeniliklerde tutuklu ve hükümlüler çalışmakta."
Başsavcı Uslu, tutuklu ve hükümlülere yönelik kurslar düzenlediklerini, bazılarına ders verilerek açıktan öğrenim görmelerinin sağlandığını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA