Emrullah İşler Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, İslam coğrafyasının ırkçı ve tekelci güçlerin hile ve tuzaklarıyla karşı karşıya bulunduğunu belirterek, “Dünya adeta yeniden soğuk savaş yıllarına dönmektedir” dedi.


Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin (ESAM) ‘Küresel Tehditler ve İslam Dünyası’ konulu ‘23. Uluslararası Müslüman Topluluklar Birliği Kongresi ‘ne katıldı.

Holiday İnn Otel'de gerçekleştirilen kongreye Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kamalak, D-8 Genel Sekreteri Dr. Seyid Ali Mousavi, Melezya İslam Partisi Genel Başkanı Haji Abdul Hadı Bin Haji Awang, Mısır Müslüman Kardeşler Genel Başkan Vekili Mahmoud Hüseyin, ESAM Genel Başkanı Recai Kutan ve çok sayıda davetli katıldı.

Dünya düzeninin gittikçe artan ulusal ve uluslararası sorunların çözümünde yetersiz kalındığını söyleyen Bakan İşler, “Sorun çözme yeteneğini kaybetme noktasına gelen bu düzen, artık tartışılır hale gelmiştir. Zira söz konusu bu düzen son bir asırdır sürekli sorun üretmektedir. Bugün dünyada giderek yaygınlaşan çatışma ve kalkışmalar herkesi endişelendirmektedir. Dünya adeta yeniden soğuk savaş yıllarına dönmektedir. Batı dünyasında giderek artan İslamafobya ve ırkçılık dünya barışını tehdit eder boyutlara ulaşmaktadır. İslam coğrafyası ırkçı ve tekelci güçlerin hile ve tuzaklarıyla karşı karşıya bulunmaktadır. Irkçı ve tekelci mihrakların ürettiği ve desteklediği terör İslam dünyasında çatışmayı yaygınlaştırmaktadır. Bu gün sadece İslam dünyası değil bütün beşeriyet baskıcı, dayatmacı ve sömürgeci mevcut dünya düzenin tehdidi ile karşı karşıyadır” dedi.

İşsizlik, yoksulluk ve sefalet dünyanın önemli bir bölümünde dayanılmaz boyutlara ulaştığını vurgulayan İşler, “Irkçı ve tekelci mihraklar bir yandan ülke içi çatışmaları körüklemiş diğer taraftan, ülkeler arası çatışmalara yeni boyutlar kazandırmıştır. Batı’da uygulanan yeni korumacılık politikaları gelişen ülkelerin daha da yoksullaşmasına ortam hazırlamıştır. Uluslararası uyuşturucu ve insan ticareti bütün beşeriyeti tehdit eder boyutlara ulaşmıştır. Yolsuzluk, rüşvet, ahlaki yozlaşma ve çürüme, kitle iletişim araçları vasıtasıyla özendirilmekte ve yaygınlaştırılmaktadır. Kısaca mevcut dünya düzeni sorun çözememektedir, sorun üretmektedir” diye konuştu.

Avrupa Parlamentosunun en son seçimlerinden çıkan sonuçları değerlendiren Bakan İşler, sonuçların iki cihetle önemli olduğunu dile getirerek konuşmasına şöyle devam etti:
“Birincisi aşırı sağın yükselişiyle başta İslamofobya olmak üzere Irkçı saldırıların artma ihtimalidir. İkincisi ise, seçimlere katılım oranının Avrupa halkının demokrasiye olan inancında azalma olduğunu göstermektedir. Batının temel dayanak olarak gördüğü demokrasiye inancın azaldığı gerçeği, batı dünyasının son yüzyıldır uyguladığı çifte standartlı ve adaletsiz politikalarının bir sonucudur. Seçimlere katılım ortalamasının %43’te kalması bu bağlamda son derece önemli ipuçları vermektedir.”
Barışın tesisi için, küresel yardımlaşma ve dayanışmayı esas kabul eden hak ve adalet merkezli yeni bir dünyanın, uluslararası ilişkilerin “Menfaat Paralelliği Paradigmasına” göre yeniden inşa edilmesi gerektiğini söyleyen Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, “Bu dünyanın inşasında, akidelerinde esas olan adalet anlayışından dolayı, Müslümanlar aktif rol almalıdır. İşte bu çerçevede 23. Dünya Müslümanlar Topluluğu Kongresi, baskı, dayatma, haksızlık ve sömürüye karşı tavır almayı insani bir erdem kabul eden herkesi, hak ve adalet merkezli yeni bir dünyanın inşasına davet etmektedir. Bu yeni dünya bütün beşeriyet için barış ve dayanışma dünyası olacaktır. Değerli dünya, değersizliği kutsallaştıran sapkınlık içinde yok edilmemelidir” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA