El Emeği Altın Ürünleri Yerini Fabrikasyona Bıraktı

Diyarbakır’da, el emeği yapılan altın ürünleri yerini fabrikasyon ürünlerine bıraktı.

El Emeği Altın Ürünleri Yerini Fabrikasyona Bıraktı

Sur ilçesi Hasan Paşa Hanı’ında 15 yıldan beri altın işleme sanatıyla uğraşan Ali Karayel, el işleme sanatının yerini fabrikasyon ürünlerine bıraktığını söyledi.

Kuyumculardan hurda altın aldıklarını ve alınan bu altınları tel haline getirip işlemeye başladıklarını belirten Karayel, fabrikasyon ürünlerinde fazla emek verilmeden aynı anda birden fazla ürün elde edildiğini kaydetti.

El işlemeciliğinde uzun bir zaman diliminin gerektiğini anlatan Karayel, ilkokuldan beri altın işlemeciliği sanatına ilgi duyduğunu ifade etti.

Karayel, “Bir ürüne şekil verebilmek için önce kaynak yaparız, altını erittikten sonra asitli suda bekletip köpüklü suyla cilalarız. Kaynak yaparken altını fazla eritmemek gerekir çünkü altının içerisine katkı maddeleri girdiğinden altın kendi sarı rengini yitirir ve kararmaya başlar. Altını asitli suya batırdıktan sonra onu sıcak iken parmaklarımızla şekil vermeye çalışırız. Önceleri el emeği ürünler çok rağbet görürdü. Şimdilerde el emeği ürünler yerini fabrikasyon ürünlerine bıraktı” dedi.

Kaynak: İHA