Tarlalarını Karasabanla Sürüyorlar

Durağan ilçesi Kılıçaslan köyünde çiftçiler traktör kiralamamak için tarlalarını atların kullanıldığı kara sabanla sürüyorlar.

Gelişen teknolojiye rağmen ekonomik nedenlerle kara saban kullanmak zorunda kaldıklarını ifade eden çiftçiler, tarım aletlerinin alacak ya da kiralayacak ekonomik güçlerinin olmamasından yakınıyor.
Çiftçi Ahmet Erol, traktör kiralamak için istenen dönüm başına 50 lirayı karşılayamadıklarını, atların kullanıldığı kara sabana yöneldiklerini söyledi.

Traktörle kısa sürede bitirilebilecek bir işin kara saban ile uzun süreler aldığını vurgulayan Erol, "Traktöre verecek param yok ama bir şekilde tarlalarımı sürmem gerekiyor. Ben de atımı kara sabana koşuyorum. Benim gibi geliri düşük çiftçiler, günümüzde artık kullanılmayan kara sabanla tarım yapmaya devam ediyor" dedi.

Modern tarım aletlerinin hızla yaygınlaşmasına rağmen atın çektiği kara sabanlarla tarlalarını sürmek zorunda olduklarını ifade eden Erol, "Bunun biçilmesi ve hasadını da hesapladığımızda tarladan gelecek ürün, maliyetini karşılamıyor. Ben de kendi imkanlarımla ve binbir emekle beslediğim atla bu işi daha ucuza mal ediyorum. Zahmetli oluyor fakat mecburuz" diye konuştu.


Kaynak: AA