'Gümüşhane'nin Organik Tarım Kapasitesinin Arttırılması' Projesi

Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda, "Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Rodale Araştırma Enstitüsündeki organik tarım çiftliğinin benzeri olan Organik Tarım Araştırma Enstitüsü'nü Gümüşhane'de kuracağız" dedi.

Mayda, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Temmuz 2013'te, beraberindeki Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, İl Genel Meclisi Başkanı Sebahattin Çobanoğlu, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay ve il genel meclisi üyelerinden oluşan heyetle, ABD Rodale Araştırma Enstitüsündeki organik tarım çiftliğine ziyarette bulunduklarını söyledi.

Ziyaretin çok verimli geçtiğini belirten Mayda, "DOKA'ya sunulan 'Gümüşhane'nin Organik Tarım Kapasitesinin Arttırılması' projesi kapsamında gerçekleştirdiğimiz ziyarette, özellikle organik tarımda sertifikasyon konusunda iddialı olan ABD'deki Tarım Bakanlığı ve Maryland Üniversitesinde öğretim üyeleriyle görüştük. Örnek organik çiftliğini gezdik. Yaklaşık 20 yıldır çalışan çiftliği çeşitli açılardan incelediğimizde, organik tarımın karlı yatırım olduğunu gördük" diye konuştu.

Mayda, Gümüşhane'nin de organik tarımda iddialı olduğunu vurgulayarak, şunları ifade etti:
"ABD Rodale Araştırma Enstitüsündeki organik tarım çiftliğinin benzeri olan Organik Tarım Araştırma Enstitüsü'nü Gümüşhane'de kuracağız. Çalışmaları başlattık. Çiftlik benzeri enstitünün Gümüşhane'de kurularak bölgeye hizmet vermesini hedefliyoruz. Yerel gıda merkezlerine benzer bir yapılanma için Amerika ve Japonya örneklerini araştırarak, bölgemize uygun sistem geliştireceğiz"
Bu konuda DOKA ile işbirliği yaptıklarını anlatan Mayda, "Proje kapsamında biz de Organik Tarım Araştırma Enstitüsü yapmayı planlıyoruz. DOKA desteği yanında Gümüşhane Belediyesi, Gümüşhane Üniversitesi, Gümüşhane İl Özel İdaresi, Kelkit Belediyesi ve Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası koordinesinde Kelkit ilçemizde bir Organik Tarım Araştırma Enstitüsü kurulacak. DOKA kanalıyla 3 milyon 750 bin lira destek söz konusu. Bizim de eş finansman olarak 1 milyon 250 bin liralık ödeneği temin etmemiz gerekiyor. Çalışmaları üniversitemizle koordineli olarak takip edeceğiz" dedi.

Kaynak: AA