Ares Köpek 82 Yıllık Kanun Kurbanı Çıktı

Bodrum ilçesinde, sahibinin borcu nedeniyle Labrador Retriever cinsi 'Ares' isimli köpeğin haczedilmesi yeni bir hukuk tartışması başlattı.

Ares Köpek 82 Yıllık Kanun Kurbanı Çıktı
İnsan hakları ve çevre aktivisti Av. Remzi Kazmaz, eve gelen haciz memurlarının köpeğe el koymasının Hayvan Hakları ve İcra İflas Kanunu’na aykırı olduğunu söyledi.

Yasalarda haciz edilecek hayvanların isimlerinin açıkça sayıldığını belirten Remzi Kazmaz, evcil hayvanların haczedilemeyeceğini vurguladı.
Kazmaz, ailenin bir ferdi sayılan köpeklerin neden haczedilemeyeceğini şöyle açıkladı: “Devletin cebri icra uygulamasını düzenleyen ve genel bir kanun niteliğinde olan İcra İflas Kanunu 09.06.1932 tarihinde kabul edilmiş bir kanundur. Günün koşullarına uygun ele alınarak hazırlanmış ve kabul edilmiştir. Ancak, tüm yasalarda olduğu gibi İcra İflas Kanunu’nda günün ihtiyaçlarının gerisinde kalmıştır."
Evcil hayvanlarda da benzer bir durumun söz konusu olduğunu anlatan Kazmaz, şunları söyledi: "İcra ve İflas Kanunu genellikle ticari değeri olan hayvanların haczini düzenlemiş, evcil hayvanlara kanunun düzenlendiği günün koşulları nedeni ile gerek duymamıştır. 24.06.2004 yılında İcra ve İflas Kanunu’nun kabulünden 72 yıl sonra kabul edilen Hayvanları Koruma Kanunu 1. Maddesi ile amacını; 'Hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamak' olarak açıklamış bulunmaktadır. Aynı kanun 5/5 maddesi ile “Ticari amaç güdülmeden bilhassa ev ve bahçesi içerisinde bakılan ev ve süs hayvanları sahiplerinin borcundan dolayı haczedilemezler” kuralını getirmiştir. Burada temel kriter haczi söz konusu olan hayvanın ticari amaç güdülmeden bulundurulması ve ev veya süs hayvanı olmasıdır."
Yukarıdaki örnekte olduğu gibi burada da özel kanunun günün koşullarına uygun olarak genel kanunu değiştirmekte ve bu kriterleri taşıyan hayvanların haczedilemeyeceği kuralını getirmekte olduğunu anlatan Kazmaz, şözlerini şöyle sürdürdü: "Bu sorunu özel kanunu uygulamadan dahi çözmek mümkündür. İcra ve İflas Kanununun 85/5 maddesinin uygulanması ile dahi çoğu bu sorun çözülebilecektir. İcra ve İflas Kanunu’nun 85/5 maddesine göre; hasılatı paraya çevirme masraflarını ve icabında muhafaza ve idare masraflarını tecavüz etmeyeceği muhakkak olan şeyler haciz olunmaz. Evcil hayvanlar genellikle fazlaca bir maddi değeri olmayan, ancak sahipleri için manevi değer ifade eden canlılardır. Bu açıdan da bakıldığında evcil bir hayvanın haczedilemeyeceği açıkça ortadadır.”

HACZEDİLEN ARES KÖPEK
İstanbul'da kafeterya işleten Mahmut Yazoğlu, sözleşmesi dolunca mülk sahibi işyerine el koymuştu. Bodrum'a yerleşen Yazoğlu, dükkan sahibi ile mahkemelik olurken mahkemeyi dükkan sahibi kazandı. Açılan davayı kazanan dükkan sahibi alacakları için Yazoğlu’nun evine haciz göndermiş, Yazoğlu’nun evinde alacak bir şey bulamayan haciz memurları 7 yıldır çocuğu gibi baktığı Labrador Retriever cinsi 'Ares' isimli köpeği haciz etmişti. Köpeği haczeden memurlar daha sonra yediemin olarak köpeği sahibine teslim etti. Açık artırma ile satılacak olan Ares adına mahkemeye itiraz dilekçesi verildi.

Bir hafta önce de Antalya'da Lucas isimli köpek sahibinin borcundan dolayı haczedilmişti.
Kaynak: İHA