Şimşir Ağacından Hediyelik Eşyalar Üretiyor

Borçka'da yaşayan 50 yaşındaki Osman Yıldız, 12 yaşında öğrendiği ahşap oymacılığı sanatını geliştirerek ilçeyi ziyarete gelen turistler için yöre kültürünü anlatan ahşap hediyelik eşyalar üretiyor.

Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Maral köyünde ahşap oymacılığını 12 yaşındayken babası Haydar Yıldız'dan öğrendiğini belirterek, "Eskiden köyde insanlar bütün ihtiyaçlarını kendileri karşılardı. Babamın, köy işlerinin yanı sıra ev ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurduğu küçük marangoz atölyemiz vardı" dedi.

Babasının atölyesinde kazma, kürek, keser, balta, tırmık gibi aletlerin saplarını, ayrıca divan, sedir, masa, sandalye, ahşap hamur teknesi, kaşık, tarak gibi ev eşyaları ürettiğini anlatan Yıldız, "Babam çalışırken merakla onu izlerdim. Babamdan gizli, hobi olarak bir şeyler üretmeye başladım" diye konuştu.

Yıldız, 1992'de ailesiyle Maral köyünden ilçe merkezinde Merkez Mahallesi'ne taşındığını ifade ederek, "Buraya taşındıktan sonra babamdan öğrendiğim ahşap oymacılığını geliştirdim. İlçede turizm faaliyetlerinin hızlandığı son yıllarda hediyelik eşya üretmeye karar verdim. Ormanlardan topladığım ağaç parçalarından çeşitli hediyelik eşyalar üretmeye başladım" dedi.

Ağaç parçalarından yöreye özgü maketler yaptığını dile getiren Yıldız, "Son olarak ahşaptan kuzine soba yaptım. Bunun yanı sıra ilçemiz ve yöremize has insan, hayvan, villalar, tarihi perçinli köprü, serender ile çatal, tabak, tarak, masa, kevgir gibi hediyelik eşyalar yapıyorum. Bütün bu maketlerde, kurumaya yüz tutmuş şimşir ağaçlarını değerlendiriyorum. Daha güzel ve kaliteli oluyor, asla güvelenmiyor. Şimdi gelinlerimizin, kızlarımızın kullandıkları sandıkların maketlerini yapacağım" diye konuştu.

Yıldız, gençlerin bu tür şeylere önem vermesi, yönelmesi için kursiyerlere eğitim verdiğini kaydederek, şunları söyledi:
"Ben bu eserleri ortaya çıkarırken çok büyük haz duyuyorum. Günümüz teknolojisinden pek fazla cihaz kullanmıyorum, tamamen eski yöntemler kullanarak ahşaba şekil veriyorum. Modern ahşap oyma makinelerini kullanmak istemiyorum. Ben bu şekilde tamamen el yordamıyla imal edilmiş hediyelik eşyalar üretmeyi planlıyorum."
Kaynak: AA