Moskova'da Yapılması Önerilen Suriye Görüşmeleri

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Siyasi Komite Üyesi Bedr Camus, Rusya'nın başkenti Moskova'da yapılması planlanan müzakereler için hazırlık toplantısına davet edildiklerini belirtti.

Camus, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'nın İstanbul Başkonsolusu Alexey V. Yerhov'un, Moskova'da yapılması planlanan müzakerelere hazırlık toplantısı için SMDK'ya 5 resmi davetiye verdiğini aktardı.
SMDK Başkanı Hadi el-Bahra ile SMDK üyeleri Abdulbasit Seyda, Salah Derviş, Abdulahad Astifu ve kendisinin Moskova'daki toplantıya davet edildiğini ifade eden Camus, toplantıya diğer muhalif gruplardan kimlerin davet edildiğini bilmediğini söyledi.

Camus, "Cenevre'de ABD ve Rusya dahil 40 ülkenin katılımıyla gerçekleşen konferans başarılı olamadı çünkü rejime gerçek anlamda baskı uygulanmadı. Müzakerelere giderken çok iyi düşünmek lazım. Dolayısıyla bizler, başarısızlıkla sonuçlanan değil başarılı olan bir toplantıya gitmek istiyoruz" dedi.

Camus ayrıca Rusya Dışişleri Bakanlığına ulaştırmak üzere Başkonsolos Yerhov'la ilettikleri görüşlere ilişkin şunları söyledi:
"Oluşturdukları mekanizmanın özellikle muhalifleri temsil edecek kişilerin tanınmayan şahsiyetlerden seçilmesi nedeniyle toplantının başarılı olamayacağını söyledik. Bunların Rusya tarafından seçilmesi doğru değil. Moskova-1 Konferansı'nın eylem planına ilişkin bir cetvel bulunmuyor. Cenevre-1 ve Cenevre-2 konferanslarından aldığımız tecrübeler var. Yani olabilecek müzakerelerin açık bir eylem planı cetveli kapsamında gerçekleşmesi gerekiyor."
SMDK'nın 3-5 Ocak'ta İstanbul'da yapacağı görüşmede, Moskova'daki toplantıya katılıma yönelik kararın belirleneceğini ifade eden Camus, "Cenevre'de ABD ve Rusya dahil 40 ülkenin katılımıyla gerçekleşen konferans başarılı olamadı çünkü rejime gerçek anlamda baskı uygulanmadı. Müzakerelere giderken çok iyi düşünmek lazım dolayısıyla bizler, başarısızlıkla sonuçlanan değil başarılı olan bir toplantıya gitmek istiyoruz" diye konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandır Lukaşeviç, 20 Ocak 2015'ten sonra Moskova'da düzenlemeyi planladıkları müzakerelere önce Suriye muhalefeti temsilcilerinin davet edileceğini, daha sonra görüşmelere hükümet temsilcilerinin de dahil olacağını söylemişti. Esed yönetimi, müzakerelere katılmaya hazır olduğunu açıklamıştı.
Kaynak: AA